Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Ελλάδα 2.0: Εγκρίνεται από την Κομισιόν την άλλη εβδομάδα-Μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα χρήματα

Το «πράσινο φως» του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να λάβει η χώρα μας μέσα στην άλλη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, το «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται στην πρώτη λίστα των Εθνικών Σχεδίων, τα οποία θα λάβουν την έγκριση της Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες αξιολογήσεις των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη πρώτη αυτή λίστα θα περιλαμβάνεται και το «Ελλάδα 2.0». «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Έως σήμερα έχουμε λάβει 23 εθνικά σχέδια» τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι «η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη είναι έτοιμες να ξεκινήσουν».

Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των χρημάτων, δηλαδή της προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 13% από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ, αναμένονται εντός του Ιουλίου.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  δήλωσε ότι «αν όλα πάνε καλά, τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν στα κράτη-μέλη τον Ιούλιο».

Οι επικείμενες ανακοινώσεις των πρώτων αξιολογήσεων των Σχεδίων Ανάκαμψης των χωρών –μελών έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι την άλλη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τυπικά μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από την Επιτροπή, θα υπάρξει μία διαδικασία δύο εισηγήσεων για απόφαση του Ecofin από τα αρμόδια όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κι ενός έκτακτου ECOFIN πριν το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγει η προεδρία της Πορτογαλίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.. Κατόπιν θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να διατεθούν τα χρήματα της προκαταβολής που δικαιούνται τα κράτη. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στον τρέχοντα μήνα ή τον επόμενο προγραμματίζεται και η έξοδος της Κομισιόν στις αγορές.

 

ot

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Αν κάποιος πάει σήμερα σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών οπουδήποτε στον κόσμο και αγοράσει ένα “έξυπνο ρολόι” (ή, αλλιώς, ένα smartwatch), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), για την έγκριση του...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Την «είσοδο» και επίσημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας σηματοδοτεί η χθεσινή έγκριση από τη ΡΑΕ των οκτώ αιτήσεων που είχε...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Στο νέο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στις εκκρεμότητες της ΔΕΗ σχετικά με τα θέματα της αντιμoνοπωλιακής πρακτικής αναφέρεται η 10η έκθεση της Κομισιόν για την χώρα μας, στο πλαίσιο...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 4% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook