Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Νέα συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής

Νέα σημαντική μείωση κατέγραψε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη κατά τον Απρίλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα κατά το περασμένο μήνα η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε μόλις το 11% στο συνολικό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής καθώς μόλις 412 GWh παρήχθησαν από λιγνιτικές μονάδες. Το Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15% ενώ σε απόλυτα μεγέθη η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έφτασε τις 644GWh.

Σε ορίζοντα 4μήνου στο διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει το 13% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής (2.156GWh), με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στο φυσικό αέριο με 33% (5449GWh), τις ΑΠΕ να έχουν μερίδιο 22% που αυξάνεται στο 34% εάν συμπεριληφθεί και η παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά). Υψηλό είναι το μερίδιο των υδροηλεκτρικών (13% και 2100GWh) ενώ το ισοζύγιο των διασυνδέσεων αντιπροσωπεύει το 7% (1081GWh).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο τετράμηνο του έτους καταγράφει υποχώρηση κατά 2,5% η οποία οφείλεται στην υποχώρηση κατά 2,9% της ζήτησης στο δίκτυο και της μείωσης κατά 208% της ζήτησης στα ορυχεία την ίδια στιγμή που η ζήτηση των πελατών υψηλής τάσης παρέμεινε σταθερή ενώ οι απώλειες του συστήματος περιορίστηκαν κατά 12,5%.

Η μείωση της λιγντικής παραγωγής έρχεται ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης στα δικαιώματα εκπομπής CO2, που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος και καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία των λιγντικών μονάδων.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση από τα υψηλά που καταγράφηκαν στα μέσα Μαΐου στα χρηματιστήρια των ρύπων.

Έτσι από τα επίπεδα των 56,49 ευρώ ο τόνος, χθες η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έκλεισε στα 50,17 ευρώ ο τόνος, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση σε απαγορευτικά για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων επίπεδα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των λιγνιτικών μονάδων, η λιγνιτική μεγαβατώρα επιβαρύνεται με περίπου 1,5 κιλό CO2 που σημαίνει ότι το μεταβλητό κόστος της ξεκινά με βάση τις τρέχουσες τιμές πάνω από τα 75 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Τις προηγούμενες ημέρες η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου κυμαινόταν μεταξύ 60 και 70 ευρώ η μεγαβατώρα που σημαίνει ότι η λιγνιτική παραγωγή καθίσταται ζημιογόνος.

 

capital

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Τo ενεργειακό κόστος από την χρήση των λιγνιτικών μονάδων αλλά και το υβριδικό  μοντέλο της Κρήτης περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα επαφών μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Η τακτική...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Μία σειρά από τροποποιήσεις με σκοπό την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ εισάγει και ένα κόφτη», μέσω της...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχει μπει το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε προς...

ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Επίσκεψη εργασίας στην Τήνο πραγματοποίησε τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 η Διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ενόψει της κατασκευής Υποσταθμού Υψηλής Τάσης...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 4% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook