Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Αυξάνεται η ζήτηση του LNG καθώς τα αποθέματα εξαντλήθηκαν μετά τον κρύο χειμώνα

Η αμερικανική εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport LNG αναμένει ότι η ζήτηση για LNG θα είναι ισχυρή αυτό το καλοκαίρι καθώς οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα μετά από έναν εξαιρετικά κρύο χειμώνα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Freeport και άλλα εργοστάσια εξαγωγών LNG των ΗΠΑ μείωσαν την παραγωγή καθώς η καταστροφή της ζήτησης λόγω του κοραναϊού, οδήγησε σε ακύρωση φορτίων και σε μεγάλες πτώσεις των τιμών.

Φέτος, ένα κρύο χτύπημα στην Ευρώπη και την Ασία τον Ιανουάριο και στη Βόρεια Αμερική τον Φεβρουάριο αύξησε τη ζήτηση και τις τιμές θέρμανσης σε επίπεδα ρεκόρ σε αρκετές αγορές, μειώνοντας ταυτόχρονα τα αποθέματα.

«Προσβλέπουμε σε ένα ισχυρό καλοκαίρι φέτος, καθώς τα αποθέματα πρέπει να αναπληρωθούν», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Michael Smith, στο συνέδριο CERAWeek της IHS Markit.

Κατά τη διάρκεια του παγετού μεταξύ 13 και 20 Φεβρουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, διακόπηκε η παραγωγή φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα όμως, αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Ο Smith ανέφερε, πως ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott ζήτησε από τη Freeport να βοηθήσει το κράτος να διαχειριστεί τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Η Freeport ανέστειλε τις εργασίες υγροποίησης στο εργοστάσιό του Τέξας μέσα σε λίγες μέρες από την κλήση του κυβερνήτη. Καθυστέρησε δηλαδή την υγροποίηση και τις εξαγωγές προς το εξωτερικό, προκειμένου οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ, να μπορέσουν να δουλέψουν στο «φουλ» για να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Κλείνοντας όμως το εργοστάσιο, ο όγκος του φυσικού αερίου που ήδη είχαν στα χέρια τους οι πελάτες της Freeport πωλήθηκε στην αγορά σε πολύ υψηλές τιμές, αγγίζοντας τα όρια της κερδοσκοπίας. «Δεν ξέρουμε που ακριβώς πωλήθηκε το φυσικό αέριο, πάντως τα κέρδη για ορισμένους ήταν πολλαπλάσια», δήλωσε ο Michael Smith.

Στους πελάτες της Freeport περιλαμβάνονται οι:  Osaka Gas Co Ltd, JERA, BP Plc, Total SA και SK E&S. Η JERA είναι μια συμμαχία μεταξύ της Tokyo Electric Power Co Holdings Inc και της Chubu Electric Power Co Inc.

Ο Smith είπε επίσης ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου προκάλεσαν περισσότερες εταιρείες που επιδιώκουν να αγοράσουν LNG να μιλήσουν για πιθανές μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οι οποίες, εάν υπογραφούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Freeport πιο κοντά στη λήψη απόφασης για την κατασκευή μιας τέταρτης μονάδας υγροποίησης στο εργοστάσιό της στο Τέξας.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

«Game changer» θα είναι για τη βιομηχανία των εταιρειών κοινής ωφέλειας το Green Deal και οι πολιτικές του «Net Zero» (δηλαδή του στόχου για...

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς οι ΗΠΑ κινούνται προς διεύρυνση του πακέτου στήριξης της οικονομίας τους, η οποία πιθανόν θα ενισχύσει τη...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook