Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΕΒΙΚΕΝ: Οι στρατηγικές των παραγωγών εκτινάσσουν το κόστος εξισορρόπησης

Σε στρατηγικές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, το υψηλό κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός στην αγορά, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη των στρατηγικών αυτών.

Μιλώντας στο Athens Energy Dialogs o κ. Κοντολέων, σημείωσε ότι αυτό γίνεται διότι η ΔΕΗ ρίχνει τις τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και παρουσίασε δυο παραδείγματα:

Πρώτον: Εάν ο ιδιοκτήτης μιας μονάδας γνωρίζει ότι αυτή είναι απαραίτητη για το σύστημα σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να κερδίσει υψηλότερη τιμή στην Αγορά Εξισορρόπησης, τότε επιλέγει να παρακρατήσει την ισχύ της μονάδας του από την Αγορά Επόμενης Ημέρας υποβάλλοντας μια υψηλή τιμή προσφοράς.

Δεύτερον: Εάν μια μονάδα γνωρίζει ότι υπάρχει συμφόρηση στο δίκτυο της Πελοποννήσου και ο ΑΔΜΗΕ θα δώσει καθοδική εντολή, τότε προσφέρει τιμή χαμηλότερη και από το οριακό κόστος της, για να ενταχθεί με πλήρη ισχύ την Αγορά Επόμενης Ημέρας και να επωφεληθεί από το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ θα την αποζημιώσει για να μην παράξει όλη την ισχύ της.

Σχέδιο χειραγώγησης των τιμών

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα οι ενέργειες αυτές εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει αυξήσεις έως και 40% στις βιομηχανίες ΥΤ, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ με τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Όπως είπε ο κ. Κοντολέων η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβε η ΡΑΕ είναι σωστά αλλά δεν επαρκούν. Μάλιστα αποδίδει δισταγμό στην Αρχή να λάβει ουσιαστικά μέτρα, που θα αποτρέπουν τις προαναφερόμενες συμπεριφορές παρά το γεγονός ότι στο κείμενο της σχετικής απόφασης της αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί παρεμβαίνοντας έτσι στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς.

Τέλος σημείωσε ότι η ΡΑΕ σαφώς εκφράζει τη θέση, πως η πρακτική δήλωσης σε περισσότερα του ενός βήματα του τεχνικού ελαχίστου των μονάδων εξετάζεται ως καταχρηστική, και για το λόγο αυτό ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει την προκαλούμενη επίπτωση αναδρομικά, κάτι με το οποίο συμφωνεί η ΕΒΙΚΕΝ.

Τέλος ο κ. Κοντολέων επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί αμέσως η δυνατότητα συμμετοχής στην αγορά και του demand, ενώ έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο οι traders δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Ενδοημερήσια Αγορά και δεν μπορούν να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με προμηθευτές ή και μεγάλους καταναλωτές.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η δίμηνη προθεσμία διαπραγμάτευσης, που είχε θέσει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της στην ΥΤ,  για την κατάρτιση νέων συμβάσεων, ...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης, οι οποίες  θα συνεχιστούν έως τον...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

O Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος συμμετείχε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου,  στο ετήσιο συνέδριο “Athens Energy Dialogues 2021” σε στρογγυλό τραπέζι με τον Κωνσταντίνο...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Για τους φιλόδοξους αλλά πραγματοποιήσιμους στόχους του Green Deal σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, στο επιλογικό Fire Side...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook