Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Η Chevron στοιχηματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

McIntosh/Flickr (CC BY 2.0)

Σύμφωνα με δηλώσεις  του διευθύνοντος συμβούλου της Chevron  Michael Wirth, η Μέση Ανατολή μπαίνει σε μια εποχή συμφιλίωσης, γεγονός αισιόδοξο  για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για φθηνότερο και καθαρότερο καύσιμο προβλέπεται να ξεπεράσει αυτή  του πετρελαίου.

Η εταιρία βάσει της νέας στρατηγικής της , προωθεί νέες συμφωνίες φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ, ενώ μειώνει τις δαπάνες για την εξερεύνηση αμερικανικού σχιστόλιθου.

Το σχέδιο βασίζεται στην αγορά της Noble Energy που εδρεύει στις ΗΠΑ έναντι 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα, η οποία κατέχει μερίδιο περίπου 40% του φυσικού αερίου του κοιτάσματος  Leviathan στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

«Πριν από πέντε χρόνια, η Ανατολική Μεσόγειος δεν θεωρήθηκε προικισμένη από την άποψη των πόρων, όπως νομίζω ότι θα έλεγαν οι περισσότεροι σήμερα. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αλλαγή », δήλωσε ο Wirth στο Reuters σε συνέντευξή του.

“Δεν απαιτούνται πολλές επενδύσεις κεφαλαίου βραχυπρόθεσμα , και ειδικά σε μια στιγμή που η ρευστότητα έχει σημασία, αυτό είναι ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό”, ανέφερε.

Η Chevron έκανε επίσης πρόσκληση για τη συμφωνία με την Noble σε αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, βασικό εταίρο σε διάφορα έργα πετρελαίου της Chevron και ένα έθνος με ιστορικά τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ.

Το κοίτασμα Leviathan και άλλα κοντινά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σημαντικοί παράγοντες στην περιφερειακή προμήθεια καυσίμων. Η Chevron θα μπορούσε να στείλει αέριο σε μια αιγυπτιακή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα μπορούσε να μεταφέρει το καύσιμο στην Ευρώπη ή την Ασία, δήλωσε ο Wirth.

Τα ευρωπαϊκά και ασιατικά έθνη κινούνται προς το φυσικό αέριο, την ηλιακή και αιολική ενέργεια , ενώ απέχουν από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

«Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεστε φυσικό αέριο σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Christopher Kalnin, Διευθύνων Σύμβουλος της Banpu Kalnin Ventures, η οποία επενδύει σε αέριο σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Η Ασία ειδικότερα θα παραμείνει εξαρτημένη από το εισαγόμενο αέριο, είπε, επειδή συμπληρώνει την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η αγορά μπορεί να βοηθήσει την προθυμία  της Chevron για συμμετοχή στην επέκταση παραγωγής LNG του Κατάρ, όπου ανταγωνίζεται μεταξύ άλλων την Exxon, την Shell και την Total SA TOTF.PA. Η Chevron υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση πετρελαίου στο νότιο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία φάση πληρωμών για το φετινό επίδομα θέρμανσης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Την περίπτωση η περιφέρεια Πελοποννήσου να μην μετέχει στο φυσικό αέριο και να «χαθούν» τα 20 εκατ. ευρώ  που έχουν δοθεί γι’ αυτό το...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Περιβαλλοντική λύση για τις μετακινήσεις το βιομεθάνιο Για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και το...

BALKAN DESK

Εξετάζοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Σκρέκα, οι υπουργοί...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook