Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Έρευνα της Κομισιόν για τη θέση της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά

Ένα ακόμη μέτωπο με τη ΔΕΗ ανοίγει η Κομισιόν πριν κλείσει οριστικά αυτό της άρσης του μονοπωλίου στον λιγνίτη που κρατάει 14 χρόνια και ενώ βρίσκονται υπό εξέταση δύο αιτήματα της Επιχείρησης που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση, και συγκεκριμένα της ένταξης των υπό απόσυρση μονάδων σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας και της αποζημίωσης για την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών συγκροτημάτων.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι κίνησε επίσημη έρευνα στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στον τομέα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίσημη έρευνα της Επιτροπής αποτελεί συνέχεια της υπόθεσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 με την αιφνιδιαστική εισβολή στελεχών της DGComp στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από επίσημη καταγγελία για χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Ενα ερώτημα που και η ίδια η ΔΕΗ αλλά και η αγορά προσπαθούν να απαντήσουν από χθες είναι «γιατί τώρα», δεδομένου ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, ειδικά μετά την εφαρμογή του target model, έχει διαφοροποιηθεί πλήρως.

Η πλευρά της αγοράς εκτιμά ότι η Επιτροπή δεν θα ξεκινούσε τώρα μια έρευνα που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια για μια υπόθεση του παρελθόντος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έρευνα αφορά και το σήμερα, δεδομένης της θέσης που εξακολουθεί να έχει η ΔΕΗ στη χονδρική και στη λιανική αγορά. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η έρευνα να στοχεύει και στην άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στα νερά, παραπέμποντας στην αναφορά της πως «Ελέγχει όλους τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς…»

Η πλευρά της ΔΕΗ, αντιθέτως, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η έρευνα στοχεύει στα υδροηλεκτρικά, καθώς αντιπροσωπεύουν μόλις το 5%-6% της παραγωγής. Η άποψη που κυριαρχεί στη ΔΕΗ είναι ότι η παρέμβαση συνδέεται κυρίως με τη στάση που θα κρατήσει η Επιχείρηση στο θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων, κάτι που, όπως μεταφέρεται, προκύπτει από την επιμονή της Επιτροπής προς τα στελέχη της εταιρείας στο ερώτημα γιατί δεν μειώνεται το ποσοστό της ΔΕΗ στην υψηλή τάση.

Οι προθέσεις της Επιτροπής θα φανούν συν τω χρόνω, πάντως το βέβαιο επί του παρόντος είναι ότι η έναρξη της έρευνας θα λειτουργήσει και ως ένας μοχλός πίεσης της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τα ανοιχτά ζητήματα με την DGComp, μηδέ εξαιρουμένου και του φακέλου των λιγνιτών που δεν έχει κλείσει οριστικά – σύμφωνα με πληροφορίες, το market test που πραγματοποίησε η Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΔΕΗ συνδέει την παρέμβαση της Επιτροπής με την υπόθεση του 2017 και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, καθώς επίσης ότι «δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019».

Τη δική της σημασία έχει και η δήλωση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ: «Ολοι βασιζόμαστε σε αγορές ηλεκτρισμού που λειτουργούν εύρυθμα. Σήμερα ξεκινάμε έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά, που μπορεί να στρέβλωσε τον ανταγωνισμό και να καθυστέρησε τις επενδύσεις στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.

Η Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο εξόδου από τον λιγνίτη. Η διασφάλιση συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για παραγωγή ηλεκτρισμού σε ανταγωνιστικές τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις και για ενθάρρυνση επενδύσεων σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας».

 

ΠΗΓΗ: kathimerini

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Tην πόρτα στις τηλεπικοινωνίες ανοίγει η ΔΕΗ, εγκαινιάζοντας την είσοδο στις οπτικές ίνες, με σύμμαχο το εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 241.000 χιλιομέτρων. Μετά τις ΑΠΕ που...

Environmental Social Governance

Η ΔΕΗ Α.Ε. με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία και σε μια περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται ιδιαίτερα οι πολίτες της, αναλαμβάνει...

ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συνεργείο της Εταιρίας ΑΚΤΩΡ που συνεργάζεται με την  ΔΕΗ πήγε στο χωριό Γυμνού, λόγω μιας βλάβης στο δίκτυο… Οι...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Η ΔΕΗ παρατείνει την προθεσμία υποβολής για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του αγροτικού τιμολογίου, η οποία έληγε στις 31 Μαρτίου 2021, έως την 30η Σεπτεμβρίου...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook