Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

BALKAN DESK

Ποιες ενεργειακές ευκαιρίες βλέπουν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Mytilineos στη Βόρεια Μακεδονία – Και το 10% στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Στενοί γίνονται οι ενεργειακοί δεσμοί Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας καθώς οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες επέκτασης στη γειτονική χώρα, σε μια συγκυρία πολιτική ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Το πράσινο φως για  συμφωνία πακέτο, για ανάπτυξη των ελληνικών ενεργειακών ομίλων στη γειτονική χώρα, δόθηκε χτες μετά την συνάντηση του νεοεκλεγμένου Προέδρου Ζάεφ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο όνομα της διευκόλυνσης της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε. Ένωση.

Πλέον, σημαντικά έργα που πρόκειται να αλλάξουν το ενεργειακό προφίλ της χώρας είναι στα σπάργανα, δημιουργώντας ένα κύμα ενεργειακών επενδύσεων αλλά και ευκαιρίες αποδόσεων για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως είναι έτοιμος να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ο αγωγός πετρελαίου των ΕΛΠΕ που μένει ανενεργός εδώ και χρόνια.

Χτες ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με την διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, του κατέδειξε τα πλεονεκτήματα για τη χώρα του από τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου.

Του τόνισαν ότι δίνεται η δυνατότητα να καταστεί η χώρα του, περιφερειακό hub που θα τροφοδοτεί με πετρέλαιο τις γειτονικές αγορές Σερβίας και Κοσσόβου.

Επίκειται νέα συνάντηση των ΕΛΠΕ με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο  για τις Οικονομικές Υποθέσεις  για να προχωρήσει το έργο και   μέχρι το τέλος Μαΐου να πραγματοποιηθεί η τελική συμφωνία και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού.

Ταυτόχρονα, η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να ανοίξει την αγορά ΑΠΕ, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ευνοεί τις επενδύσεις.

Θα υπογράψει Μνημόνιο για την απόκτηση του 10% του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Ζάεφ  επίσης τόνισε ότι μετά τη συμφωνία για τη συμμετοχή της εταιρείας ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας  AD ESM στο 25% της μονάδας παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο του ομίλου Κοπελούζου,  θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου  για να αποκτήσει  το 10% του τερματικού σταθμού αερίου.

Ενεργειακή Μετάβαση-  Διαπραγματεύσεις με Mytilineos

Η Βόρεια Μακεδονία είναι όπως είπε ο κ. Ζάεφ, έτοιμη να  ακολουθήσει το παράδειγμα  των χωρών της ΕΕ, και να κλείσει   τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να επενδύσει στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Γι αυτό και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από αέριο που βρίσκεται στα Σκόπια.

Από την πλευρά της Mytilineos σημειώνεται ότι «το project είναι σε φάση αξιολόγησης και μελέτης και ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες που μελετώνται».

 Το νέο υδροηλεκτρικό και η ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής», είπε χθες ο κ. Ζάεφ.

Πρόκειται για το διαγωνισμό για το μεγάλο  υδροηλεκτρικό  Cebren,  που είναι σε εξέλιξη, στον οποίο η ΔΕΗ έχει κατέβει από κοινού με την Archirodon.

Η εταιρεία έχει επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και έργων ΑΠΕ.

Η εξωστρέφεια θα αποτελέσει μέρος του ανανεωμένου επιχειρηματικού σχεδίου που θα καταθέσει η ΔΕΗ στο τέλος του έτους περιλαμβάνοντας επενδύσεις στις γειτονικές χώρες.

Εν αναμονή έγκρισης για τον διασυνδετήριο  αγωγό  φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ

Όσον αφορά τον διασυνδετήριο  αγωγό  φυσικού αερίου, αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για να έγκριση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 54 χλμ., θα αναπτυχθεί από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του.

Για το ελληνικό τμήμα θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 51,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το τμήμα του αγωγού στη Β. Μακεδονία, μήκους 110 χλμ., θα αναπτυχθεί από την NER, κρατική ενεργειακή εταιρεία της γειτονικής χώρας, η οποία θα αναλάβει και τη λειτουργία του.

 

ΠΗΓΗ: mononews

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 500- 700 εκατ.ευρώ δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην αποθήκευση ενέργειας με στόχο να ενισχύσει το portfolio των έργων της...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι επενδύσεις στη γεωθερμία αποτελούν μέχρι στιγμής μια αναξιοποίητη ευκαιρία σε έναν κόσμο όπου οι ανανεώσιμες πηγές διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση σε μια...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών» αναφέρουν οι Financial Times, εστιάζοντας στις δασικές πυρκαγιές της θερινής περιόδου». Στο άρθρο με τίτλο...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Είναι πολύ πρόωρο αυτή την ώρα να πούμε οτιδήποτε για τη νέα τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη με δεκάδες καταστροφικά μέτωπα φωτιάς σε διάφορες...

dei_07-2021_Electrokinisi_300x250

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook