Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΔΕΗ και βιομηχανία κλείνουν το ανοιχτό μέτωπο των τιμολογίων

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον αποτελεί σταθμό με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Ωστόσο, εκτός από την Αλουμίνιον, η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας και με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι οι επαφές αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και για άλλους μεγάλους πελάτες, με τους οποίους η ΔΕΗ θα κλείσει το ανοιχτό μέτωπο των τιμολογίων.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις με τη βιομηχανία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει παράθυρο αισιοδοξίας ότι δε θα αργήσει το κλείσιμο της συμφωνίας.

Πρακτικά, οι δύο πλευρές καλούνται να αποφασίσουν σε σχέση με το ύψος της αύξησης που θα εφαρμοστεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων και το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 20%. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν να έχει κλειδώσει ότι στα νέα συμβόλαια δε θα υπάρχει έκπτωση συνέπειας.

Σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις αφορούν σε άλλες παραμέτρους των τιμολογίων όπως το πώς θα επηρεάζει το καταναλωτικό προφίλ τον τρόπο τιμολόγησης καθώς επίσης και το ποσοστό βάσει του οποίου θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay.

Βασικό σημείο της διαφαινόμενης συμφωνίας, είναι ότι από το 2023 θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης για όσες βιομηχανίες συνάψουν νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ καθώς οι χρεώσεις θα είναι κυμαινόμενες και θα συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος της αγοράς.

Επομένως θα αυξομειώνονται ακολουθώντας τη μηνιαία τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης ημέρας του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία με τη Mytilineos για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας.

Το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου, στο πλαίσιο και των στόχων που έχει θέσει η Mytilineos για το “πρασίνισμα” του αλουμινίου.

Ως προς τη διάρκεια της νέας σύμβασης ΔΕΗ Αλουμινίου, αυτή ορίστηκε για το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23 .

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η αλλαγή στο τρόπο της τιμολόγησης θα έρθει σε μια συγκυρία κατά την οποία έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη βιομηχανία ώστε να τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω πράσινων PPAs.

Αν και απομένει να διευκρινιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες που θα καθορίσουν εάν είναι συμφέρον για τη βιομηχανία να συμμετάσχει στο σχήμα, εντούτοις οι προετοιμασίες για τις πράσινες συμβάσεις προχωρούν και εκτιμάται ότι εντός του 2022 θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του χρηματιστηρίου όπου θα μπορούν να συναφθούν.

 

capital

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για τη μονάδα που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ για να καλύψει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των πόλεων που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από τις λιγνιτικές...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Οι αιτήσεις λοιπόν στην ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 11 Σεπτεμβρίου, αφού όμως γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 500- 700 εκατ.ευρώ δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην αποθήκευση ενέργειας με στόχο να ενισχύσει το portfolio των έργων της...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Μπορεί στις 6 Μαΐου ο ΑΗΣ Καρδιάς να κατέβασε τους διακόπτες μετά 47 χρόνια λειτουργίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της απολιγνιτοποίησης, ωστόσο το ίδιο μέρος θα...

dei_07-2021_Electrokinisi_300x250

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook