Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του κλάδου της Αγροδιατροφής

Στην 4η διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου “SinCE-AFC” που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 25 και 26 Μαΐου 2021 συμμετείχε  το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο εταίρος της Περιφέρειας Wielkopolska  της Πολωνίας.

Το έργο SinCE-AFC για την Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του κλάδου της Αγροδιατροφής συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό κατά την  πρώτη ημέρα της συνάντησης απηύθυνε η Διευθύντρια του τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Wielkopolska κ. Damiana Nowak. Εκπρόσωπος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. (επικεφαλής εταίρος) έκανε μία σύντομη παρουσίαση του έργου, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και τα παραδοτέα του έργου έως σήμερα. Ακολούθησε η κ. Alicja Nowak, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Wielkopolska, η οποία αναφέρθηκε στις στρατηγικές που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Wielkopolska αναφορικά με την κυκλική οικονομία και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες και καινοτομίες στις οποίες θα μπορούσε να εστιάσει η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επιλεγμένες καλές πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας από όλους τους εταίρους του έργου.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι παρακάτω πρακτικές:
  • ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ Α.Ε: Επαναχρησιμοποίηση ζωικών αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, μέσω αξιοποίησης του βιοαερίου και χρήση του υποπροϊόντος για λίπανση αγροτικών καλλιεργειών (Ελλάδα)
  • Tsakiris Family: Επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων τροφίμων στην παραγωγή νέων προϊόντων διατροφής και αξιοποίηση των ζωικών αποβλήτων στην παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (Ελλάδα)
  • Παραγωγή τροφίμων μέσω της αξιοποίησης αμύλου που εξάγεται από πλεονάζουσες ποσότητες πατάτας (Ιρλανδία)
  • Αξιοποίηση υποπροϊόντων γαλακτοκομικών – νέες γραμμές παραγωγής της μονάδας επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων στο Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)
  • MERCATO RITROVATO: Συνεργασία της αγοράς τροφίμων με τοπικούς παραγωγούς και διάθεση των προϊόντων προς πώληση και στην εστίαση (Ιταλία)
  • AGROFOOD BIC: Σύμβουλοι προώθησης κυκλικής οικονομίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις (Ιταλία)
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο αγρόκτημα (Ρουμανία)
  • Οικολογικά καλαμάκια με βασικό υλικό το στέλεχος του σιταριού (Βουλγαρία)
Στο πλαίσιο της  επίσκεψης μελέτης, που  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των περιορισμών του COVID-19, παρουσιάστηκαν δύο επιλεγμένες καλές πρακτικές από την Πολωνία. Η 1η καλή πρακτική αφορούσε σε μία μονάδα παραγωγής ενέργειας από την αξιοποίηση βιοαερίου παραγόμενου από τη διαχείριση αγροτικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Επίσης, παρουσιάστηκε μία μονάδα παραγωγής ελαίων από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Πολωνίας. Η πρώτη ημέρα της συνάντησης έκλεισε με συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κατά τη δεύτερη  ημέρα της διαπεριφερειακής συνάντησης,  οι εκπρόσωποι των  εταίρων του έργου “SinCE- AFC” παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των παραδοτέων του έργου. Επιπλέον, συζητήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων του έργου για την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης, καθώς και οι καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί έως σήμερα.

Τέλος, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 διαδικτυακά δωμάτια όπου και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές που επιλέχθηκαν από κάθε εταίρο ώστε να επηρεάσουν τα εργαλεία πολιτικής των Περιφερειών τους και προήλθαν από πρακτικές άλλων εταίρων του έργου. Η συνάντηση έκλεισε με διαβούλευση σχετικά με τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου “SINCE-AFC”.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  την ιστοσελίδα του έργου “SinCE-AFC” στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/since-afc/

Μπορούν επίσης να εγγραφούν στο newsletter του “SinCE-AFC” για να λαμβάνουν ενημέρωση για τις δράσεις του έργου στον εξής σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTCFmYSZdzLrJUAjd3cq9Ost4frGyklKOJNTDImL7-C4cK6w/viewform

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Με μια συνεργασία η οποία θα μεταφέρει την ελληνική ταυτότητα του «πράσινου» επιχειρείν στην αραβική χερσόνησο, η Polygreen κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας αλλά...

Environmental Social Governance

Με επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου, το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (Σ.Β.Π.Ε.), Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία:...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η πράσινη οικονομία, η οποία αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) βασίζεται πάνω στις αρχές της...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το στόχο η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ να φτάσει το 67% της συνολικής κατανάλωσης το 2030, από 30% σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας χθες σε ημερίδα...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 4% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook