Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Το δρόμο για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να ανοίξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για τα απορρίμματα, αναμένεται, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, να κατατεθεί τροπολογία η οποία θα ρυθμίζει τις τελευταίες εκκρεμότητες γύρω από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα με βάση τις ρυθμίσεις, αναμένεται να ενοποιηθεί η περιουσιακή βάση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή των ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία μεταξύ άλλων και για καταστεί εφικτή η υλοποίηση των νέων έργων της ΔΕΔΑ, χωρίς να προκύψουν υπέρογκες χρεώσεις για τους καταναλωτές των νέων περιοχών, αφού τα κόστη των επενδύσεων θα επιμερίζονται σε όλους τους πελάτες και των τριών εταιρειών διανομής.

Επίσης η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να αποσαφηνίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποσβέσεις των δικτύων διανομής όταν λήξουν οι άδειες των εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, τον περασμένο Απρίλιο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σχετικά με τους όρους συναλλαγής για την πώληση του συγκεκριμένου μεριδίου.

Συγκεκριμένα η πώληση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της μητρικής ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών θα είναι υποχρεωμένος να αγοράσει και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, βάσει όρου του διαγωνισμού που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους έξι φιναλίστ του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πώληση θα γίνει βάσει συγκεκριμένου μηχανισμού που θα υπολογίζει το πρόσθετο τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί.

Πάντα σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν έξι εταιρείες η ιταλική Italgas, η τσεχική EPH, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι θα κριθεί ο διαγωνισμός καθώς επίσης και τα επενδυτικά funds ΚΚR, Maquarie, First State Investenent, τα οποία ωστόσο φέρονται να έχουν αποστασιοποιηθεί από το διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην ΔΕΠΑ Υποδομών, ανήκουν τα δίκτια φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, της ΕΔΑ Αττικής και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

 

capital

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η απόφαση του ομίλου της Motor Oil Hellas να συμμετάσχει με ποσοστό 50% στη μεγάλη επένδυση κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή που σχεδιάζει η...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Το δρόμο ώστε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων, ανοίγουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις,...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Την άποψη ότι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Total και της  Exxon Mobil θα παραμείνουν στην Ελλάδα και θα αναπτύξουν τον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα από...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Τη μεγαλύτερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο έχει στα σκαριά ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για το γνωστό αδειοδοτημένο project του νέου σταθμού...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 4% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook