Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί εν αναμονή των συνομιλιών της 10ης Ιουνίου για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Η τιμή πετρελαίου υποχώρησε, αφού έφτασε στα νέα πολυετή υψηλά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών αυτής της εβδομάδας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για μια πυρηνική συμφωνία που αναμένεται να ενισχύσει τον εφοδιασμό σε αργό πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 38 σεντς, ή 0,5%, στα 71,51 δολ. το βαρέλι, αφού έφτασαν νωρίτερα στα 72,27 δολάρια, την υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2019. Το αργό πετρέλαιο του West Texas Intermediate για τον Ιούλιο έφτασε τα 70 $ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η πορεία του αντιστράφηκε φτάνοντας τα  69,32 $ το βαρέλι, δηλαδή σημείωσε πτώση  0,4%.

Οι επενδυτές μπορεί να έχουν πουλήσει κάποια συμβόλαια μελλοντικής όταν το WTI έφτασε τα 70 $, δήλωσε ο Avtar Sandu, ανώτερος Διευθυντής Εμπορευμάτων στη Phillips Futures.

“Η κύρια ανησυχία είναι ότι τα ιρανικά βαρέλια θα επιστρέψουν στην αγορά, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις ιρανικές προεδρικές εκλογές”, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που δείχνουν πτώση 14,6% από έτος σε έτος στις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Μάιο, επηρέασαν επίσης τις τιμές.

Η ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αφού οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς λόγω COVID-19 πριν από τα καλοκαιρινά ταξίδια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου,  αναμένεται να υπερβεί τις προμήθειες το δεύτερο εξάμηνο παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ +.

Η επιβράδυνση των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για την αναζωογόνηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και το γεγονός ότι μειώθηκαν οι αμερικανικές πλατφόρμες, υποστήριξαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις θα ξεκινήσουν έναν πέμπτο γύρο συνομιλιών στις 10 Ιουνίου στη Βιέννη, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την άρση των οικονομικών κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από την Ουάσινγκτον.

Ενώ ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συντονισμό των διαπραγματεύσεων είχε δηλώσει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, άλλοι ανώτεροι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι πιο δύσκολες αποφάσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το Ιράν, που διεξάγει τις προεδρικές εκλογές του στις 18 Ιουνίου, θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 σε 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μόλις αρθούν οι κυρώσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες καθώς επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των γεωτρήσεων.

Αυτό “υποδηλώνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί των ΗΠΑ είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την προσθήκη περισσότερης παραγωγής πετρελαίου, και ως εκ τούτου, μειώνουν τον κίνδυνο αδυναμίας προσφοράς της παραγωγής τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2021”, δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets, Kelvin Wong.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Πτωτικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός του Ιράν, αυτός του Μπουσέρ στον νότο του κράτους, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Το Bitcoin έφτασε να υποχωρεί σήμερα κατά 6% μετά τα tweets του Ελον Μασκ που δείχνουν πως ο ίδιος θρηνεί τον “χωρισμό” του με...

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το πετρέλαιο, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία και κλείνοντας σε υψηλό δύο και πλέον ετών, με...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook