Ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ομάδες της Ευρώπης ζήτησαν από τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την απόφαση που πρόκειται να λάβει το Ευρωκοινοβούλιο ως προς την πολιτική για τον άνθρακα.
Η ΕΕ μέχρι τώρα, εφάρμοσε για τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες την εξής πολιτική. Επιτρέπονταν στις βιομηχανίες οι εκπομπές CO2 μέχρι σε ένα επίπεδο δωρεάν, προκειμένου να αποκαταστήσουν την απώλεια ανταγωνιστικότητας που υφίστανται, λόγω του γεγονότος, πως η Ευρώπη πραγματοποιεί εισαγωγές προϊόντων από αγορές (κυρίως της Ασίας), όπου δεν υπάρχουν αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές.
Το σχέδιο νόμου, που πρόκειται να τεθεί σήμερα προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, εισάγει φόρο άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων. Προβλέπει όμως και την μεγάλη συρρίκνωση των δικαιωμάτων εκπομπών για τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Αυτό ακριβώς αποτελεί και το σημείο τριβής.
Η έκθεση του Κοινοβουλίου, αναφέρει πως πρέπει να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση απέναντι στις ευρωπαϊκές και ξένες εταιρείες. «Από τη στιγμή που εισάγονται δασμοί, πρέπει να μειωθούν τα δικαιώματα εκπομπών, αλλιώς μπαίνουμε τη λογική του ακραίου εμπορικού προστατευτισμού».
Χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες όπως: EUROFER, CEFIC, CEMBUREAU και η Fertilizers Europe συν-υπέγραψαν ένα email την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ζήτησε από τους νομοθέτες να επανεξετάσουν την πρόταση. Υποστηρίζουν, πως «Η διατήρηση του όγκου των δικαιωμάτων εκπομπών και η επιβολή φόρου άνθρακα στα Ευρωπαϊκά σύνορα, δεν συνιστά διπλή προστασία. Τα μέτρα είναι ήδη σκληρά και οι βιομηχανίες τα εφαρμόζουν κατά γράμμα.»
Οι τιμές εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις καθώς οι Βρυξέλλες ενισχύουν τις κλιματικές πολιτικές. Τα δωρεάν δικαιώματα έχουν προστατεύσει εν μέρει τη βιομηχανία από τη λεγόμενη «διαρροή άνθρακα» τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ελεγκτές της ΕΕ λένε ότι αυτό έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών της βιομηχανίας, οι οποίες οριακά μειώθηκαν από το 2013.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι αβέβαιο, με ορισμένες κοινοβουλευτικές ομάδες να χωρίζονται για το ζήτημα.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων