Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

Environmental Social Governance

Η γεωργική πολιτική πρέπει να εξασφαλίσει ισχυρότερες περιβαλλοντικές βελτιώσεις για το νερό στην ΕΕ

Η μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κατάστασης των ποταμών, των λιμνών, των μεταβατικών, των παράκτιων υδάτων και των θαλασσών της Ευρώπης καθώς και των υπόγειων υδάτων. Μια αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, δείχνει ότι απαιτείται ευρύτερη υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης γεωργικής διαχείρισης για τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων, καθώς και της βιοποικιλότητας.

Οι γεωργικές πρακτικές διαχείρισης πρέπει να βασίζονται σε αγροοικολογικές αρχές, βιολογική γεωργία και φυσικές λύσεις, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Water and agriculture; towards sustainable solutions». Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται πιο φιλόδοξα μέτρα για την προώθηση της αειφόρου γεωργίας στην επικείμενη κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ 2021-2027.

Πρόσφατες μελέτες του ΕΟΠ έδειξαν ότι πολλά από τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της Ευρώπης δεν είναι σε καλή κατάσταση και η κατάσταση των περιφερειακών θαλασσών της Ευρώπης είναι ανησυχητική. Οι γεωργικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντική πηγή δυσμενών επιπτώσεων στα ύδατα της Ευρώπης, λόγω της θρεπτικής και χημικής ρύπανσης, της άντλησης υδάτων και των φυσικών αλλαγών στους οικοτόπους, μεταξύ άλλων μέσω της αποθήκευσης νερού και της αποχέτευσης της γης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι επείγουσα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μέρη της Ευρώπης επιδεινώνουν τις πιέσεις στο νερό και θέτουν σε κίνδυνο τη γεωργική παραγωγή.

Η αξιολόγηση του ΕΟΠ δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία μέτρων διαχείρισης για την αντιμετώπιση των γεωργικών επιπτώσεων στο υδάτινο περιβάλλον. Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος για τη μείωση των γεωργικών πιέσεων τον 20ο αιώνα, παραμένουν σε μη βιώσιμα επίπεδα με λίγα σημάδια βελτίωσης τα τελευταία 10 χρόνια.

Η έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνει τρεις τομείς βελτίωσης:
  • Ευρύτερη υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης με βάση αγροοικολογικές αρχές, βιολογική γεωργία και λύσεις που βασίζονται στη φύση. Τέτοιες πρακτικές έχουν πολλαπλά οφέλη αειφορίας, μειώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις στο νερό, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της γεωργίας στις κλιματικές πιέσεις και ωφελούν τη βιοποικιλότητα.
  • Εφαρμογή και ολοκλήρωση των πολιτικών της ΕΕ. Αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση κινήτρων που οδηγούν σε πιέσεις στο νερό και ιεράρχηση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη γεωργία στα προσεχή στρατηγικά σχέδια της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ 2021-2027.
  • Πιο ολιστικές προσεγγίσεις για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη βιώσιμη γεωργία. Οι μειώσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων για τα ύδατα και άλλων περιβαλλοντικών στόχων απαιτούν μια συνδυασμένη προσέγγιση, αλλάζοντας τόσο τις γεωργικές πρακτικές όσο και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, οι οποίες υποστηρίζονται από μια μετάβαση στα συστήματα τροφίμων και ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει αρκετές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ενίσχυση της αειφορίας, όπως η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα 2030, οι στρατηγικές προσαρμογής σε κλίμακα και το κλίμα, καθώς και η επικείμενη οδηγία αποκατάστασης, καθώς και σχέδια μηδενικής ρύπανσης και ισορροπημένης διαχείρισης θρεπτικών συστατικών. Εάν εφαρμοστούν πλήρως και τεθούν σε λειτουργία, η αξιολόγηση του ΕΟΠ αναφέρει, οι φιλόδοξοι νέοι στόχοι θα υποστηρίξουν ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον.

 

ΠΗΓΗ: envinow

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Μια ομάδα από επτά Ευρωπαίους ηγέτες με «μπροστάρη» τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να παρεμποδίζει την πυρηνική ενέργεια...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοινώνει ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, και ώρα 13:00, αποφάσισε την...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι οι κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Στα επιχειρησιακά πλάνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπονται νέα δάνεια συνολικούς ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ για το 2021. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook