Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Πυρηνική ενέργεια και «πράσινη» χρηματοδότηση: Θα φέρει αποτελέσματα η πίεση Μακρόν-Όρμπαν;

Μια ομάδα από επτά Ευρωπαίους ηγέτες με «μπροστάρη» τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να παρεμποδίζει την πυρηνική ενέργεια και να εξετάσει τρόπους εισαγωγής της ατομικής ενέργειας στο βιβλίο κανόνων για την πράσινη χρηματοδότηση της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που έγινε την Πέμπτη (25 Μαρτίου).

Σε επιστολή που απευθύνεται στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, οι επτά ηγέτες δήλωσαν ανοιχτά ότι υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες μηδενικών και χαμηλών εκπομπών που συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα, δεν πρέπει μόνο να αναγνωρίζονται αλλά και να υποστηρίζονται ενεργά από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, έγραψαν οι υπογράφοντες.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πυρηνική ενέργεια, η ανάπτυξη της οποίας είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Συνθήκης για την ίδρυση της Κοινότητας ΕΥΡΑΤΟΜ, υποχρεώνοντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να την προωθήσουν», αναφέρει η επιστολή της 19ης Μαρτίου.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τους ηγέτες της Τσεχικής Δημοκρατίας (Andrej Babiš), της Γαλλίας (Emmanuel Macron), της Ουγγαρίας (Viktor Orban), της Πολωνίας (Mateusz Morawieck), της Ρουμανίας (Florin Cîțu), της Σλοβακίας (Igor Matovič) και της Σλοβενίας (Janez Janša).

Η Αυστρία και η Γερμανία αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια, επισημαίνοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τα ραδιενεργά απόβλητα.

Η πυρηνική ενέργεια εξαιρείται από την ταξινόμηση της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ λόγω των κριτηρίων «Do not Significant Harm», που απαγορεύει στις τεχνολογίες να λαμβάνουν μια πράσινη επενδυτική ετικέτα εάν υπονομεύουν περιβαλλοντικούς στόχους όπως η πρόληψη και ο έλεγχος της ρύπανσης.

Ωστόσο, η επιστολή υποστηρίζει ότι η επιλογή πυρηνικής ενέργειας είναι μια απόφαση την οποία κάθε χώρα της ΕΕ είναι ελεύθερη να λάβει, «με αμοιβαίο σεβασμό και ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές άλλων κρατών μελών».

Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα και να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Η Γαλλία, από την πλευρά της, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αντικατάσταση ορισμένων από τους γηράσκοντες πυρηνικούς σταθμούς της με μια νέα γενιά αντιδραστήρων υπό πίεση νερού, που ονομάζονται EPR. Η Φινλανδία και η Βρετανία έχουν επίσης υπό κατασκευή αντιδραστήρες EPR, αλλά το κόστος έχει αυξηθεί εν μέσω καθυστερήσεων και ζητημάτων ασφάλειας.

Το κόστος χρηματοδότησης για νέα πυρηνική κατασκευή αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για τη βιομηχανία. Τον περασμένο μήνα, η εμπορική ένωση της πυρηνικής βιομηχανίας Foratom εξέφρασε ανησυχίες ότι η πυρηνική ενέργεια κινδυνεύει να αποκλειστεί από το βιβλίο κανόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ.

«Το μεγάλο ζήτημα για εμάς με την ταξινομία είναι ότι θα επιτρέψει στις επιλέξιμες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ομόλογα και κεφάλαια με χαμηλότερο επιτόκιο», δήλωσε η Τζέσικα Τζόνσον, διευθυντής επικοινωνιών της Foratom, η εμπορική ένωση που εκπροσωπεί την πυρηνική βιομηχανία στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο εάν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια, διότι το ποσό των τόκων που θα πρέπει να επιστρέψουν είναι πολύ μικρότερο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο διαδίκτυο στις 9 Φεβρουαρίου.

Όπως και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, έτσι και στα πυρηνικά η Ευρώπη είναι διχασμένη. Η Κομιισιόν ανέθεσε στο Κοινό Κέντρο Ερευνών να υποβάλλει άμεσα έκθεση, σχετικά με το αν τα πυρηνικά αξίζουν (με την περιβαλλοντική έννοια) να ενταχθούν στην πράσινη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα και δίνει ελπίδες στην πυρηνική ενέργεια.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Σε κρίση έχει εμπλακεί ο ενεργειακός κολοσσός της EDF. Η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, διαψεύδει την πρόταση εξαγοράς μετοχών μειοψηφίας της Electricite de France AE έναντι...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Άμεση και οριστική λύση στο πάγιο αίτημα μηχανικών, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες απονομής οριστικών συντάξεων από το πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε ζητά με έγγραφό...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοινώνει ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, και ώρα 13:00, αποφάσισε την...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Με εγγυήσεις και απευθείας δανεισμό από το Δημόσιο σώζεται η μοναδική παραγωγή πετρελαίου της χώρας. Επιτυχημένη έκδοση ομολόγων από την Energean για τη χρηματοδότηση...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook