Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΕΒΙΚΕΝ: Χειραγωγείται η αγορά εξισορρόπησης-Απαραίτητη η αναδρομική εκκαθάριση

Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΕΒΙΚΕΝ όπου κάνει λόγο για χειραγώγηση της αγοράς εξισορρόπησης και για τεράστιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες.

 

Συνεχίζεται έντονα η προσπάθεια μέσω δημοσίων παρεμβάσεων να παρουσιαστεί  το υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης ∙ αφενός ως «εύλογο» αφού αποκαλύπτει «την πραγματική αξία του ηλεκτρισμού», αφετέρου ως απόρροια του μοντέλου κεντρικής κατανομής και όχι της στρατηγικής των προσφορών που ακολουθούν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης.

Διότι, επικαλούμενοι το μοντέλο της κεντρικής κατανομής προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των ευρωπαϊκών αγορών εξισορρόπησης, καθώς μια τέτοια  σύγκριση θα αποκαλύψει την εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΡΑΕ δίστασε να πάρει ουσιαστικά μέτρα, που να αποτρέπουν τις συμπεριφορές αυτές, το περιεχόμενο του κειμένου της εν λόγω απόφασής της είναι απολύτως αποκαλυπτικό, καθώς σε πλείστα σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί παρεμβαίνοντάς  με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς.

Η ΡΑΕ σαφώς εκφράζει τη θέση, ότι η πρακτική δήλωσης σε περισσότερα του ενός βήματα του τεχνικού ελαχίστου των μονάδων εξετάζεται ως καταχρηστική, για το λόγο δε αυτό ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει την προκαλούμενη επίπτωση αναδρομικά.

Γίνεται όμως προσπάθεια από κάποιους να εμφανίσουν ως «ακραία μορφή» τις αντιδράσεις της αγοράς και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε αναδρομική εκκαθάριση θα είναι «παράνομη».  

Είναι σαφές πως οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει  αυξήσεις έως και 40% στις βιομηχανίες ΥΤ, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς, ξεχνώντας ότι και μόνο με τη συμμετοχή των Υ/Η,  γίνεται αυτόματα ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.

Καλούμε τη ΡΑΕ, αφού εξετάσει την έκταση και το οικονομικό αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει οι προσφορές σε περισσότερα από ένα βήματα για την τεχνικά ελάχιστη παραγωγή, να προχωρήσει άμεσα  σε αναδρομική διόρθωση αυτών.

Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη λειτουργία της αγοράς.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Ένα ακόμη μέτωπο με τη ΔΕΗ ανοίγει η Κομισιόν πριν κλείσει οριστικά αυτό της άρσης του μονοπωλίου στον λιγνίτη που κρατάει 14 χρόνια και...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η δίμηνη προθεσμία διαπραγμάτευσης, που είχε θέσει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της στην ΥΤ,  για την κατάρτιση νέων συμβάσεων, ...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης, οι οποίες  θα συνεχιστούν έως τον...

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Σε στρατηγικές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, το υψηλό κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης, σημειώνοντας ότι...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook