Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

Environmental Social Governance

Θεσσαλονίκη: Μαθητές καινοτομούν «καθαρίζοντας» τα απόβλητα της ελιάς!

Mε «όπλα» τους το μεράκι, το πάθος και την θέληση για δημιουργία 12 μαθητές της Α΄Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, δημιούργησαν την μαθητική εικονική επιχείρηση Wastefree.

Η επιχείρησή έχει ως σκοπό τον αποτελεσματικό καθαρισμό των αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγή και τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς, χρησιμοποιώντας μία υπερσύγχρονη μέθοδο την οποία συνδυάσαμε με ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που συνιστά παγκόσμια καινοτομία. Ακόμη, η επιχείρηση συμμετέχει σε δύο σημαντικούς μαθητικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος είναι αυτός που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) και ο δεύτερος είναι αυτός που διοργανώνει το Envolve Greece, που αφορά την αειφόρο ανάπτυξη.

«Η ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα παρά τα εγγενή της προβλήματά παρέχει σίγουρα στους μαθητές πολύτιμες εμπειρίες και εφόδια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ξεκίνησε πριν 7 περίπου μήνες και το ταξίδι της Wastefree, μιας μαθητικής εικονικής επιχείρησης των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη. Η Wastefree δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο πλαίσιο της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2020-2021 αλλά και του νεοπαγούς διαγωνισμού της Envolve Greece, με στόχο την επιχειρηματικότητα των νέων και με προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο καταιγισμός ιδεών σε συνδυασμό με την ανταλλαγή προσωπικών βιωμάτων των μαθητών υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του τελικού προϊόντος.

Η ανάγκη που έρχεται να καλύψει η Wastefree είναι οι δυσκολίες, που η Ελλάδα κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζει αναφορικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων που δημιουργούνται από την παραγωγή της ελιάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργήθηκε η Wastefree και ξεκίνησε ένα ενδιαφέρον ταξίδι με δουλειά και όνειρα που τελικά οδήγησαν στην σύσταση μιας δυνατής ομάδας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται. Αναζητούμε καινοτόμες ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης και τη βελτίωση της υπηρεσίας μας», σημειώνει στο makthes.gr ο Δημήτρης Καραβασίλης, γενικός γραμματέας Wastefree.

«H επιχείρησή μας με την επωνυμία Wastefree προάγει έναν πρωτοποριακό τρόπο καθαρισμού αποβλήτων με τη χρήση της μεθόδου της ηλεκτροκροκίδωσης. Ειδικότερα, το προϊόν μας -απότοκος ομαδικής εργασίας και έρευνας- σχετίζεται με την επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων, από την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, η οποία αποτελεί βασικό ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν με σημαντική εγχώρια παραγωγή, ιδιαίτερα στη Χαλκιδική. Παρά την πληθώρα συστημάτων που επεξεργάζονται τα απόβλητα κανένα δεν έχει επιτύχει την ικανοποιητική απορρόφησή τους, μια συνθήκη με αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πρόβλημα λοιπόν έρχεται να δώσει λύση η Wastefree φέρνοντας την ηλεκτροκροκίδωση πρώτη φορά στην Ελλάδα», επισημαίνει.

«Η πρωτοτυπία της επιχείρησης μας, ωστόσο δεν περιορίζεται στην καινοτομία της μεθόδου επεξεργασίας των αποβλήτων αλλά και στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς κοινή επιδίωξη όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον στοιχείων. Θεωρήσαμε δηλαδή, ότι η δράση για προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να γίνεται εις βάρος του, δείχνοντας παράλληλα και τον δρόμο για άλλες επιχειρήσεις προς τη φιλική για το περιβάλλον κατεύθυνση», εξηγεί.

«Ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε στο δύσκολο για τη σύσταση μιας επιχείρησης περιβάλλον των τηλεδιασκέψεων και πέτυχαμε με όπλο την ομαδικότητα και την όρεξη για δουλειά τη συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες και την εξεύρεση των καταλληλότερων υλικών με γνώμονα την ποιότητα και την τιμή, ώστε να παραγάγουμε ένα χρήσιμο άλλα και ανταγωνιστικό προϊόν. Η επιχείρηση Wastefree αποτελεί μια σύγχρονη και καινοτόμα εταιρεία με σημαντικές εγχώριες άλλα και ευρωπαϊκές προοπτικές. Αφενός, η καινοτομία της μεθόδου επεξεργασίας των αποβλήτων και αφετέρου η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών αποτελούν απόδειξη της ποιότητας του προϊόντος μας, ενώ η ομαδική μας συνεργασία και ο τρόπος λειτουργίας μας επιβεβαιώνουν την γενικότερη αξιοπιστία της επιχείρησης. Η επιχείρησή μας αποτελεί μια σύγχρονη επιχειρηματική πρόταση με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», τονίζει.

«Παρότι όμως η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό της Envolve σφραγίστηκε ήδη από διάκριση στις 20 καλύτερες ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τελικό, ο διαγωνισμός του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) θέτει σε ψηφοφορία του κοινού την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα που θα προκριθεί κατευθείαν στον τελικό», υποστηρίζει. «Συνεπώς θα θέλαμε να καλέσουμε όποιον θεωρεί την ιδέα μας αξιόλογη να μας στηρίξει στην ψηφοφορία της ιστοσελίδας https://jagreece.org/promovoting», προσθέτει.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση αφορά ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα η οποία ξεχωρίζει στην παραγωγή ελιάς και επωμίζεται συνεπώς τις σοβαρές επιπτώσεις των αποβλήτων στο περιβάλλον.

 

ΠΗΓΗ: makthes

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Έργα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να υπογράψει μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα η Άκτωρ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Ελλάκτωρ. Σύμφωνα...

Environmental Social Governance

Εδώ και μερικούς μήνες, μια από τις πιο ξεχωριστές και ιστορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί ένα καινοτόμο εγχείρημα. Ανεβαίνοντας την οδό Αγίας Σοφίας, στο...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Έτος εκσυγχρονισμού του φορέα αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης θα είναι το 2021, σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο Blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοινώνει την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική, και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook