Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

ΕΕ: Έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό των διαρροών μεθανίου στις εισαγωγές φυσικού αερίου

Ο Όμιλος Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IIGCC),  μια ομάδα που εκπροσωπεί ευρωπαίους επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 36 τρισεκατομμυρίων ευρώ, πίεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει υποχρεωτικά πρότυπα εκπομπών μεθανίου για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την επιστολή της 31ης Μαρτίου.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, αγοράζοντας περίπου το 80% των καυσίμων από αλλού. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εισαγόμενου αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, όπου οι δορυφόροι έχουν εντοπίσει μεγάλες διαρροές μεθανίου κατά μήκος των αγωγών.

Το μεθάνιο έχει 80 φορές μεγαλύτερη επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα για μια περίοδο παραμονής 20 ετών στην ατμόσφαιρα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ για να αποθαρρύνουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από υποδομές επιρρεπείς σε διαρροή μεθανίου που βρίσκονται εκτός της ΕΕ, αλλά αναμένεται ένα νέο νομικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι το νέο πλαίσιο θα απαιτεί από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου και να επισκευάζουν τις διαρροές. Έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προτύπων μεθανίου για το φυσικό αέριο.

Η δημόσια διαβούλευση 12 εβδομάδων σχετικά με τους νέους κανόνες, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, ενθάρρυνε τον IIGCC να κάνει και νέα έκκληση μετά από τον Μάιο του 2020 για αυστηρότερους κανόνες μεθανίου για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο μπλοκ.

«Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής», δήλωσε στο Reuters ο Iancu Daramus, ανώτερος αναλυτής βιωσιμότητας της Legal & General Investment Management, που είναι μέλος του IIGCC.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού προτύπου απόδοσης, που θέτει τον στόχο του 0,25% (και όπου είναι εφικτό 0,2%) , για το φυσικό αέριο που θα εισαχθεί στην Ευρώπη έως το 2050», αναφέρει η επιστολή.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Η πολωνική εταιρεία ανακύκλωσης Elemental Holding θα κατασκευάσει μια εγκατάσταση 182 εκατομμυρίων ευρώ για την επεξεργασία μετάλλων από τα απόβλητα μπαταριών. Το εργοστάσιο θα...

BALKAN DESK

Εξετάζοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Σκρέκα, οι υπουργοί...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία διαμόρφωσης του ειδικού μηχανισμού που θα επιταχύνει το μεγάλα έργα, ενόψει της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι τα σχέδια τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κατασκευαστικό τομέα δεν θα οδηγήσουν σε αυξανόμενα ποσοστά...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook