Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Υπουργική συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Αερίου –Η αναφορά στην Ελλάδα

Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου: Το συνολικό μήκος των συγκολλημένων σωλήνων του αγωγού φυσικού αερίου IGB μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα φθάσει τα 100 χλμ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία ICGB η οποία υλοποιεί τα σχέδιο του αγωγού, η κατασκευάστρια  εταιρία Αβάξ έχει αναλάβει τη δέσμευση να αποπερατώσει το έργο του αγωγού μέχρι τα τέλη του 2021. Αυτά εξήγγειλε η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της 7ης ετήσιας υπουργικής συνάντησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι αρμόδιοι Υπουργοί Ενέργειας περισσότερων από 10 χωρών οι οποίες βρίσκονται στη διαδρομή του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Ο Νότιος Διάδρομος περιλαμβάνει τον αγωγό Νότιου Καυκάσου (SCPX), τον αγωγό TANAP, τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και την σύνδεση αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Επιπλέον, από την εταιρεία ICGB έχει ανακοινωθεί πως περίπου 162 χλμ της διαδρομής του αγωγού IGB συνολικού μήκους 182 χλμ. έχουν καθαριστεί από την βλάστηση που υπήρχε και από όλα τα άλλα υλικά που έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σημεία, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η προμήθεια των σωλήνων για πάνω από 130 χλμ. του μήκους του αγωγού.

Στην τοποθέτησή της στη συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρία επεσήμανε πως από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 η Βουλγαρία παραλαμβάνει αζερικό φυσικό αέριο μέσω της υπάρχουσας σύνδεσης μεταξύ Σιδηρόκαστρου και Kulata, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα υπό κατασκευή σύνδεση μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην ευρύτερη περιοχή.

Επεσήμανε επίσης πως την επόμενη 25ετία το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα λόγια της Petkova ο αγωγός IGB αποτελεί στοιχείο-κλειδί στην υλοποίηση της κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρία για την κατασκευή του Κάθετου Άξονα Φυσικού Αερίου Νότου-Βορρά.

Τέλος, η Βουλγάρα Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο ρόλο συμμετοχής της κρατικής Bulgartransgas στο σχέδιο πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη που θα συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Βουλγαρίας που αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

 

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων αποτελούν βασικές προτεραιότητες της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του World Energy Council,...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εσχάτως, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γεώργιος Αλεξάκης, υπογράμμισε ότι: «Η παράκτια ζώνη και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, συμμετείχε εσχάτως σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), το οποίο έχει τεθεί υπό διαβούλευση. Συγκεκριμένα,...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ενώ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη μειώθηκε κατά 22% πέρυσι στην ΕΕ, η Σερβία αύξησε την παραγωγή της κατά 4% στον τομέα...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook