Είναι πλέον δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική βούληση για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές, αλλά και μια καλύτερη καθημερινή ζωή για τους πολίτες, με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης. Αυτό καθίσταται σαφές με κάθε ευκαιρία από τους εκπροσώπους της. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε εσχάτως στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας ότι: «Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, ιδιαίτερα τώρα, όπου στην προσπάθεια αυτή έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σχέδια στην Ευρώπη για την ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 44 δισεκατομμυρίων έως το 2030».
Η στροφή της Ελλάδας προς την αειφορία επιτυγχάνεται με το Ελλάδα 2.0 (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) που προβλέπει τη «πράσινη οικονομία» και με το νέο κλιματικό νόμο που αποτελεί το πρώτο σχέδιο κλιματικού νόμου στη χώρα. Το Ελλάδα 2.0 έχει περάσει ήδη από τη θεωρία στη πράξη και ο κλιματικός νόμος αναμένεται να είναι έτοιμος νωρίτερα από ότι αναμένονταν. Μάλιστα, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλίματος και Κυκλικής Οικονομίας, Γεώργιος Κρεμλής, επισήμανε πρόσφατα ότι η εθνική νομοθεσία για το κλίμα θα είναι έτοιμη πριν τη παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον προσεχή Νοέμβριο. Ιδιαίτερη πρόοδος που πραγματοποιείται στην απολιγνιτοποίηση, στη συνεργασία της χώρας μας με προηγμένα κράτη του εξωτερικού στο τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των αποβλήτων, στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, στη προστασία της βιοποικιλότητας και τέλος, στη χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου. Επομένως, ο αειφορικός αυτός προσανατολισμός καταδεικνύει εμπράκτως ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί ένα σημαντικό διεθνές πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Σκρέκας έχει αναφέρει ότι: «Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, ιδιαίτερα τώρα, όπου στην προσπάθεια αυτή έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σχέδια στην Ευρώπη για την ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 44 δισεκατομμυρίων έως το 2030» και ότι «ο σχεδιασμός μας πατά σε γερά θεμέλια και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και στην μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, με σεβασμό στους πολίτες και το περιβάλλον».
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κλιματικός νόμος δύναται να αποτελέσει το πρώτο πεδίο ουσιαστικής συναίνεσης μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο και συμβαίνει διότι υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης (λχ. το ΚΙΝΑΛ) που συμφωνούν σχετικά με την άμεση δημιουργία κλιματικού νόμου.
Ο κ. Σκρέκας ορθώς έχει αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «η κλιματική κρίση είναι εδώ, και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει, ώστε να μην να αφήσουμε τον πλανήτη απροετοίμαστο στην επόμενη μεγάλη κρίση που την βλέπουμε όλοι να έρχεται». Συνεπώς, η ψήφιση και η εφαρμογή του κλιματικού νόμου εκτείνεται πέρα από τη σύντομη (ή μη σύντομη) θητεία μιας ελληνικής κυβέρνησης καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί όντως το μεγαλύτερο κίνδυνο του μέλλοντος. Η ορθή διαχείριση και διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την αειφορία παραμένει πάντα άμεση προτεραιότητα.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων