Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η επέκταση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ στις μεταφορές και στα κτίρια και ο κίνδυνος νέων Κίτρινων Γιλέκων

Τα σχέδια για επέκταση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ στις μεταφορές και τα κτίρια θα ήταν «πολιτικά αυτοκτονικό» καθώς εγκυμονεί κοινωνικές αναταραχές παρόμοιες με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων του 2018 στη Γαλλία, προειδοποίησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Pascal Canfin την περασμένη εβδομάδα.

«Μην κάνετε το λάθος να επεκτείνετε την αγορά άνθρακα στη θέρμανση και τα καύσιμα. Το βιώσαμε στη Γαλλία, και εμφανίστηκαν τα Κίτρινα Γιλέκα », προειδοποίησε ο Canfin.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η αγορά άνθρακα της ΕΕ, το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις οδικές μεταφορές και τα κτίρια.

Το σύστημα, «ο ρυπαίνων πληρώνει» για τη θέρμανση και τις μεταφορές, θα μπορούσε να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου ως μέρος μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη κατά 55% έως το 2030.

Ωστόσο, αυτό θα αγνοούσε τα διδάγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει αντιληπτά μετά το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, όταν ένας φόρος άνθρακα στο πετρελαίου πυροδότησε διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, δήλωσε ο Canfin.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ευρωβουλευτή, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ένταξη των οδικών μεταφορών στο ETS, θα έχει επίσης εξαιρετικά περιορισμένο αντίκτυπο στις εκπομπές.

‘’Η αναμενόμενη μείωση των εκπομπών στον τομέα των οδικών μεταφορών χάρη σε αυτό το μέτρο θα είναι 3%, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από τους στόχους’’.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Frans Timmermans, αναγνώρισε τον κίνδυνο επέκτασης της αγοράς άνθρακα στην ΕΕ και πρόσφατα μίλησε υπέρ ενός «κοινωνικού ταμείου δράσης για το κλίμα» για την ανακούφιση των επιπτώσεων στα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Ένα πλεονέκτημα της επέκτασης του μέτρου είναι να δείξει στους πολίτες το πραγματικό κόστος της πράσινης μετάβασης, δήλωσε ο Andrei Marcu, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Μετάβαση.

Φορολόγηση των φτωχότερων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, Adam Guibourgé-Czetwertynski, συμφώνησε με τον Canfin.

“Η Επιτροπή φαίνεται να κάνει την επιλογή να φορολογεί φτωχότερα νοικοκυριά”, δήλωσε ο Guibourgé-Czetwertynski.

«Νομίζω ότι πολιτικά, αυτό είναι λάθος και μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες επιλογές για να επιτύχουμε τους στόχους μας που θα ήταν πιο αποτελεσματικές όσον αφορά τις μειώσεις των εκπομπών και λιγότερο προβληματικές από κοινωνική άποψη», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, η γαλλική ΜΚΟ Réseau Action Climat επέκρινε την επέκταση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ στους τομείς των οδικών μεταφορών και των κατασκευών, χαρακτηρίζοντάς την κοινωνική παγίδα που θα πλήξει τα φτωχότερα νοικοκυριά.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του (είτε βενζίνη είτε ή ντίζελ) θα πρέπει να πληρώσει την τιμή του CO2 που θα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα», δήλωσε η ΜΚΟ στο EURACTIV.

Η ανησυχία είναι ότι πολλά από τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν λιγότερες ευκαιρίες μετάβασης, επειδή έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν για καθαρή τεχνολογία, όπως ηλιακοί συλλέκτες, αντλίες θερμότητας ή ηλεκτρικά οχήματα.

Ακόμη και αν δημιουργηθεί ένα «κοινωνικό ταμείο δράσης για το κλίμα», υπάρχουν φόβοι ότι θα λαμβάνονται απλώς χρήματα από τους φτωχότερους και στη συνέχεια θα τους επιστρέφονται, πιθανώς με καθυστέρηση που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

«Εάν ο προϋπολογισμός σας ως νοικοκυριό είναι 50 € στο τέλος του μήνα, δεν μπορείτε να περιμένετε ένα χρόνο να αποζημιωθείτε από ένα γραφειοκρατικό πράγμα που ξεκινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια καταλήγει στις πρωτεύουσες των κρατών. Αυτά τα νοικοκυριά δεν έχουν χρόνο », προειδοποίησε ο Canfin.

Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση. Μια πρόσφατη διαρροή της προγραμματισμένης αναθεώρησης του ETS επιβεβαίωσε την πρόθεση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ να δημιουργήσει μια ξεχωριστή αγορά άνθρακα για κτίρια και οδικές μεταφορές.

Αντ ‘αυτού, ο Canfin αναφέρει ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια πρόταση που προσφέρει επιλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις χώρες της ΕΕ.

“Νομίζω ότι μια ιδέα θα μπορούσε να είναι αρχικά, η καθυστέρηση αυτής της επέκτασης για δύο χρόνια για να διαπιστωθεί αν χρειάζεται αργότερα στη διαδικασία”, δήλωσε ο Canfin, αν και παραδέχθηκε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σε δύο χρόνια.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η συμπερίληψη των κτιρίων στο  σύστημα εμπορίας εκπομπών θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις εκπομπές και θα πρέπει, το πολύ, να συμπληρώσει άλλα μέτρα, όπως...

ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Έως και τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μείωση των ΥΚΩ προσδιόρισε το οικονομικό όφελος από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, όταν...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Την ώρα που στο χρηματιστήριο των ρύπων καταγράφεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η ΔΕΗ επιδιώκει να περιορίσει τα κόστη της, εφαρμόζοντας διπλή...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Η Eurostat εκτιμά ότι το 2020, το έτος κατά το οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν μέτρα περιορισμού κατά του COVID-19, οι εκπομπές...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook