Εσχάτως, η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό μέτρο στήριξης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη κατασκευή νέου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι:
«Ο νέος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει τον εφοδιασμό και τις υποδομές φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η βελτίωση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Το ελληνικό μέτρο στήριξης περιορίζει την ενίσχυση σε ό,τι είναι αναγκαίο για την υλοποίηση του έργου και θα υπάρχουν επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να είναι βέβαιο ότι ελαχιστοποιούνται οι δυνητικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».
Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG έχει εκτιμώμενη ετήσια χωρητικότητα περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Στοχεύει στη προμήθεια φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω του αγωγού Interconnector Greece- Bulgaria (IGB) αλλά και στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντάς έτσι τη διεθνή συνεργασία στη περιοχή. Υπογραμμίζεται επίσης, ότι θα δύναται να χρησιμοποιείται και για υδρογόνο. Ωστόσο, μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή από άποψη γεωστρατηγικής είναι η συμβολή του έργου ειδικά στη διεύρυνση της ενεργειακής συμμαχίας της Ελλάδας με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μαζί με το Ισραήλ, η χώρα μας προσεγγίζει τα κράτη της Βαλκανικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. Η προοπτική των εξαγωγών του ισραηλινού αερίου μέσα από το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο συνδυασμός με τη χρήση του αγωγού IGB, αποτελεί τον τρόπο μέσω του οποίου τα κοιτάσματα αερίου του πεδίου Λεβιάθαν είναι δυνατό να μεταφέροντα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αυτό θα συμβεί, ακόμη και αν απαιτηθεί περαιτέρω δημιουργία ή ανάπτυξη του κατάλληλου υποβάθρου εμβαθύνσεως των ενεργειακών συμμαχιών του Ισραήλ και της Ελλάδας με τα βαλκανικά κράτη.
Επιπροσθέτως, η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αίγυπτο απέδειξε περίτρανα τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Μεταξύ άλλων, αυτό πραγματοποιείται μέσω της κατασκευής ενός σύγχρονου συστήματος εναλλακτικών ενεργειακών οδεύσεων φυσικού αερίου. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε εκτενώς με το Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah Al-Sisi, για τη δυνατότητα της χώρας μας να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο. Τέθηκε και πάλι, η προοπτική των ενεργειακών εξαγωγών της Αιγύπτου μέσω της αξιοποίησης του σχεδιαζόμενου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG, FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Aξίζει να σημειωθεί ότι, μετά και τη σύρραξη Χαμάς- Ισραήλ, η ειρήνη στη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι αλήθεια πως η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη, όσο γι’ αυτό που αποκαλείται Μεσανατολικό, δεν διαφαίνεται προοπτική οριστικής λύσης, το γνωρίζει άλλωστε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο όποιος -όπως ξέρετε- ταξίδεψε και εδώ για επαφές με όλες τις πλευρές σε μία περιοδεία καταλλαγής μέσα στην κρίση».
Η χώρα μας ακολουθεί μια δυναμική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, κάτι που την έχει οδηγήσει στο να προβάλλει ισχύ. Είναι γνωστό ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Αιγύπτου- Τουρκίας. Το σοβαρότερο πρόβλημα αποτελούν οι στενότατες σχέσεις που έχει αναπτύξει η τελευταία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετά από την ανατροπή του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Mohamed Morsi (2013).Συνεπώς, το κενό αυτό καλύπτει η Ελλάδα που ενισχύει σημαντικά τις διεθνείς της συμμαχίες παρά την αστάθεια που επικρατεί στη γειτονιά της.