Ενώ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη μειώθηκε κατά 22% πέρυσι στην ΕΕ, η Σερβία αύξησε την παραγωγή της κατά 4% στον τομέα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη την αύξησε κατά 8%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αριθμός των ωρών με αρνητικές τιμές ισχύος σε 11 ζώνες στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκε. Το φαινόμενο συνέβη στη Σλοβενία, την Κροατία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών.
Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 39% το 2020, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα (36%). Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνδυασμός του σοκ της πανδημικής ζήτησης και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άλλαξε ουσιαστικά τη δομή. Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη μειώθηκε κατά 22% καθώς το υψηλό κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάνει τους φορείς εκμετάλλευσης να κλείσουν του ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Το έγγραφο προσθέτει ότι στη Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν τέτοια έξοδα, η παραγωγή λιγνίτη αυξήθηκε κατά 4% και 8%, αντίστοιχα. Ωστόσο, και οι δύο χώρες εισήγαγαν ελαφρώς περισσότερη ισχύ από την ΕΕ από ό, τι εξήγαγαν.
Η Σερβία βρίσκεται στην αγορά χονδρικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ελλάδα. Το μερίδιο του λιγνίτη στο περιφερειακό μείγμα μειώθηκε στο 33% από 38% καθώς η Ελλάδα αντικαθιστά τους λιγνιτικούς σταθμούς με σταθμούς φυσικού αερίου και αιολικά πάρκα. Η Βουλγαρία ακολούθησε και αυτή την τάση. Το μερίδιο του φυσικού αερίου στις τέσσερις χώρες αυξήθηκε στο 18% από 16%.
Η κατανάλωση ενέργειας ανακάμπτει
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ σημείωσε πτώση 4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 3% για το φυσικό αέριο, κυρίως λόγω των lockdowns, αλλά τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο έδειξαν ότι η ανάκαμψη ήταν σε εξέλιξη. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το αποτύπωμα άνθρακα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 14% το 2020.
Το μπλοκ των 27 κρατών-μελών πρόσθεσε 11 GW αιολικής ενέργειας και 18 GW φωτοβολταϊκών, παρόμοια με το προηγούμενο έτος. Η Νορβηγία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ΕΕ, με καθαρές 20 TWh, παραγόμενες από υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων