Έτος σταθεροποίησης της λειτουργικής κερδοφορίας, θα είναι το 2021 όπως δήλωσε χθες στους αναλυτές, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.
Η ΔΕΗ κατάφερε παρά τον πολιορκητικό κλοιό των ρύπων να αυξήσει τη λειτουργική της κερδοφορία στα 225,6 εκατ. ευρώ (από 182 εκατ. πέρσι). Ωστόσο η διοίκηση εκτίμησε ότι η επίπτωση της κούρσας ανόδου των CO2 θα φανεί στην κερδοφορία από το β΄ τρίμηνο, προβλέποντας ότι η χρονιά θα κλείσει στα επίπεδα κερδοφορίας του 2020.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA στα επίπεδα του 2020 και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξή του», δήλωσε ο κ. Στάσσης.
Σε σχέση με τις προσπάθειες μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρθηκε ότι η Επιχείρηση θα είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί στο ομόλογο αειφορίας (sustainability-linked bond) στο πλαίσιο του οποίου η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για μείωση των ρύπων έως το 2022 κατά 40%.
Έτος βάσης για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι το 2019, όπου οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν κατά 56% και ανήλθαν σε 23,1 εκατομμύρια τόνους.
Το 2022 αναμένεται να φτάσουν τα 13,9 εκατομμύρια τόνους μείωση που θα επιτευχθεί κυρίως με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη μετατόπιση της παραγωγής ρεύματος προς τις ΑΠΕ.
Σε ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, εκτίμησε ότι η πώληση του 49% θα έχει ολοκληρωθεί ως το προσεχή Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης έχει ανοίξει το VDR και προσέρχονται κανονικά και οι 9 υποψήφιοι του διαγωνισμού.
Εντός στόχων η απολιγνιτοποίηση
Αναφερόμενος στην πορεία της απολιγνιτοποίησης σημείωσε ότι είναι εντός των στόχων. Όπως είπε, ο προσανατολισμός είναι η περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, με συνακόλουθη μείωση και στον όγκο εκπομπών CO2, μετριάζοντας έτσι την επίπτωση από την αύξηση των αντίστοιχων τιμών.
Ήδη άλλες δύο λιγνιτικές μονάδες, συνολικής καθαρής ισχύος 560MW, σταμάτησαν την λειτουργία τους τον Απρίλιο, με τη ΔΕΗ να επιμένει στην επιτάχυνση προγράμματος με το κλείσιμο και άλλων μονάδων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει επαναφέρει τον σχεδιασμό της να κατεβάσει ρολά η Μεγαλόπολη 3, σχέδιο που είχε δρομολογηθεί να υλοποιηθεί μέσα στην Άνοιξη αλλά μπλόκαρε για λόγους επάρκειας του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ.
Το σφράγισμα της μονάδας επανέλαβε και χθες κατά την ακρόασή στην ΡΑΕ, η ΔΕΗ. Η διοίκηση, υποστήριξε ότι έχει γνωστοποιήσει ως όφειλε στον διαχειριστή 6 μήνες νωρίτερα το αίτημα για τη διαγραφή της από το μητρώο των μονάδων.
Σχετικά με την Πτολεμαίδα 5, ο κ. Στάσσης επανέλαβε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα τέλη Ιουλίου. Όπως έχει ανακοινωθεί η ΔΕΗ προγραμματίζει το κλείσιμο της λιγνιτικής της μονάδας ως το 2025 και στην συνέχεια τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου με ταυτόχρονη χρήση υδρογόνου.
Κατά το α΄τρίμηνο του έτους, η ΔΕΗ αύξησε τις επενδύσεις της και στο δίκτυο διανομής για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίησή του, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης που ξεκίνησε το 2020.
Παράλληλα εξελίσσεται συνεχώς, η εμπορική δραστηριότητα. Πρόσφατα διευρύνθηκε το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών με την εισαγωγή ενός νέου πράσινου προϊόντος, του GreenPass, ενώ στην αγορά έχουν λανσαριστεί και νέα προϊόντα φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ: newmoney
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων