Ένα ελαφρύ, αυτόνομο, γεωργικό ρομπότ στο Farm of the Future στο Lelystad της Ολλανδίας, εκτελεί εργασίες όπως βοτάνισμα, σπορά, τραυματισμό και ψεκασμό με τον πιο αποτελεσματικό και ακριβή τρόπο, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη συμπίεση του εδάφους και τις δομικές ζημιές. Δείχνει πόσο μακριά έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία της γεωργίας τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και αποτελεσματικού τρόπου γεωργίας.
Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα όσο το δυνατόν περισσότερες γεωργικές καινοτομίες. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια, φτάνοντας σχεδόν στα 10 δισεκατομμύρια. Και καθώς ο πληθυσμός αυξάνει αντίστοιχα ανεβαίνει η ζήτηση για βιώσιμα παραγόμενη πρωτεϊνη.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο της στο Politico η κυρία Εdith Shippers, πρόεδρος της εταιρείας DSM Netherlands.
Όπως υποστηρίζει, προκειμένου να γεννηθούν και να μεγαλώσουν με βιώσιμο τρόπο τα ζώα αλλά και να καλλιεργηθούν τα σιτηρά που χρειάζονται για να σιτιστούν 10 δισ. άνθρωποι θα απαιτηθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Η γεωργία θα χρειαστεί να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της καινοτομίας και να λάβει σημαντική ενίσχυση και επενδύσεις αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Ήδη τα ζώα βοσκούν στο ένα τέταρτο της γης σε όλο τον πλανήτη, τρώνε το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών και ευθύνονται για το 14,5% της ανθρώπινης παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Και αν δεν υπάρξει καινοτομία στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιπες βιομηχανίες πετύχουν τους στόχους τους, το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο 81% μέχρι το 2050. Για να αντιστραφεί η τάση αυτή, απαιτείται συστημική αλλαγή στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής και -αν τα καταφέρουμε με γρήγορο και άμεσο τρόπο- μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας με βιώσιμο τρόπο.
Σύμφωνα με την κυρία Shippers, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ακριβώς σχεδιασμένη για να βάλει τη βιωσιμότητα στην καρδιά του ευρωπαϊκού modus operandi. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη μείωσης της εκπομπής μεθανίου, που προέρχεται από τα ζώα, όχι μόνο για να μειώσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής αλλά και για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα. Μολονότι μέχρι στιγμής πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των εκπομπών CO2, πλέον και το μεθάνιο πρέπει να λάβει αυξημένη προσοχή.
Και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως για παράδειγμα βελτιωμένες ζωοτροφές που βοηθούν την πέψη και μειώνουν της εκπομπές μεθανίου. Επιπλέον, πρώτη η Δανία αποκάλυψε το νέο της πλάνο για την κλιματική αλλαγή που σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα κατά 7,1 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030.
Όπως τονίζει η κυρία Shippers , ως κοινωνία έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία και τη δύναμη προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά στη βιωσιμότητα του φαγητού και της γεωργίας.
Και από την πλευρά τους, οι αγρότες υφίστανται ισχυρότατες πιέσεις να υιοθετήσουν περισσότερο βιώσιμες μεθόδους γεωργίας, δείχνοντας μεγάλη προθυμία να το κάνουν πράξη. Εντούτοις, καλούνται να ανταγωνιστούν σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών τιμών. Και αν θέλεις τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους πρέπει αντίστοιχα να επιβραβεύσεις τις επενδύσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να επιβραβεύουμε τον κάθε αγρότη ξεχωριστά για τις βιώσιμες πρακτικές του αντί να τιμωρούμε ολόκληρο τον κλάδο για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Και αυτό γιατί η τιμωρητική πρακτική δεν προσφέρει κανένα κίνητρο επενδύσεων.
Μια οδός προς αυτή την κατεύθυνση είναι μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία σήμερα στηρίζει τους αγρότες, όχι όμως αρκετά ώστε να παραμείνουν οικονομικά εύρωστοι ενώ πετυχαίνουν τους στόχους βιωσιμότητας.
Οι αγρότες αξίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση ώστε τόσο αυτοί όσο και τα παιδιά τους να συνεχίζουν να κάνουν αυτή τη δουλειά όπως έκαναν εδώ και αιώνες. Γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράγουμε φαγητό που θα καλύψει τις ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού με βιώσιμο τρόπο ώστε να σώσουμε τον πλανήτη.
Και ταυτόχρονα, καταλήγει η κυρία Shippers, πρέπει να διευκολύνουμε τους καταναλωτές ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές μέσα από κατανοητή σήμανση ως προς τη βιωσιμότητα των προϊόντων. Οι καταναλωτές λαμβάνουν υπ’ όψιν περισσότερο από ποτέ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του φαγητού τους, όμως πώς μπορείς να επιλέξεις σωστά; Ποιον εμπιστεύεσαι και τι είναι greenwashing; H Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη εξετάζει το σύστημα σήμανσης όμως έχει ήδη καθυστερήσει. Και ενώ έχουμε πλήρη σήμανση για άλλες κατηγορίες όπως οι ηλεκτρικές συσκευές και τα σπίτια, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το φαγητό μας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανέβαζε τις πωλήσεις των πιο βιώσιμων προϊόντων, λειτουργώντας ως καταλύτης αλλαγής όχι μόνο για τους λιανέμπορους αλλά σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.
agrocapital
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων