Το τελευταίο λιγνιτικό εργοστάσιο της χώρας θα κλείσει το 2025 αντί για το 2030, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.
«Το σχέδιό μας είναι το 90% της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα να είναι ανθρακικά ουδέτερο έως το 2030», δήλωσε ο Attila Steiner, την Τρίτη (2 Μαρτίου) στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Powering Past Coal Alliance.
«Η Βουδαπέστη σκοπεύει να επιτύχει το στόχο της, διατηρώντας την υπάρχουσα πυρηνική δυναμικότητα και να αυξήσει την ηλιακή στα 6 GW, τρεις φορές περισσότερο δηλαδή από την υπάρχουσα πυρηνική.», δήλωσε ο Steiner.
Με το κλείσιμο του λιγνιτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Matra, ισχύος 884 MW, η Ουγγρική κυβέρνηση εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που θα διοχετευτεί στην πράσινη μετάβαση, αλλά και στην εκπαίδευση των απολυμένων ανθρακωρύχων σε νέες τεχνολογίες.
«Η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο που θα χρειαστεί για την εγκατάλειψη του λιγνίτη φανερώνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατάσταση της βιομηχανίας άνθρακα που καταρρέει στην Ευρώπη», δήλωσε η Kathrin Gutmann, διευθύντρια εκστρατείας στη Europe Beyond Coal.
Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας János Áder ανακοίνωσε το αρχικό σχέδιο της χώρας για έξοδο από τον άνθρακα έως το 2030 στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το 2019.
Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στην έκταση του εργοστασίου, προσφέροντας κάποιες θέσεις εργασίας, οι οποίες βέβαια είναι προσωρινές.
Απογοήτευση ωστόσο επικράτησε στην κοινή γνώμη, καθώς υπήρχαν σενάρια για την εγκατάσταση εργοστασίου φυσικού αερίου ισχύος 500 MW, κάτι το οποίο όμως απορρίφθηκε. Ο λόγος είναι ότι η Ουγγρική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεσμευθεί μακροχρόνια ούτε με το ‘’καθαρότερο’’ ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο.
Εκτός από την Ουγγαρία, έξι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να καταργήσουν πλήρως το λιγνίτη έως το 2025: Γαλλία (2022), Πορτογαλία (2022), Σλοβακία (2023), Ηνωμένο Βασίλειο (2024), Ιρλανδία (2025) και Ιταλία (2025).
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων