Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κώστας Σκρέκας: Σύντομα η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων ΑΠΕ στη χώρα μας

Στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν τα επόμενα έτη οι επενδύσεις στις υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ψηφιακή διάσκεψη με τίτλο “Blue Economy Forum: The way to green recovery”, την οποία διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε συνδυασμό με την προώθηση έργων αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Όπως σημείωσε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.

Ο βασικός στόχος είναι η εκπόνηση δίκαιου και σταθερού πλαισίου το οποίο θα παρέχει ισχυρά κίνητρα σε επενδυτές, δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την υλοποίηση υπεράκτιων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει πρωτοπόρο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την απανθρακοποίηση.

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται η υλοποίηση επενδύσεων για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού, με την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε, επίσης, στον κρίσιμο ρόλο της ναυτιλίας στη «γαλάζια οικονομία», επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Όπως δήλωσε, «τα μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αποτελούν βασικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να προωθήσει την καινοτομία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υπεράκτια πάρκα ΑΠΕ, τα λεγόμενα «πράσινα» λιμάνια και ναυπηγεία, οι θαλάσσιες μεταφορές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης».

 

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Περιβαλλοντική λύση για τις μετακινήσεις το βιομεθάνιο Για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και το...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε την Πέμπτη έναν στόχο να μειώσει το κόστος της ηλιακής ενέργειας κατά 60% κατά την επόμενη δεκαετία ως μέρος...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η πανδημία επέφερε σημαντική στροφή των καταναλωτικών συνηθειών προς τις αγορές μέσω διαδικτύου. Επιπρόσθετα η σταδιακή ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην Αν.Μεσόγειο...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Στα πλοία μεταφοράς LPG επενδύει η Evalend Shipping του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη, η οποία επέκτεινε το ναυπηγικό πρόγραμμα που υλοποιεί στη Νότια Κορέα. Ειδικότερα,...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook