Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι τα σχέδια τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κατασκευαστικό τομέα δεν θα οδηγήσουν σε αυξανόμενα ποσοστά αστέγων.
Ο αριθμός των αστέγων στην ΕΕ έχει ήδη αυξηθεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία και επί του παρόντος ανέρχεται περίπου στις 700.000. To εν λόγω επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλές χώρες έχουν «παγώσει» τις διαδικασίες εξώσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Ομοίως, πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την ΕΕ δεν μπορούν να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το think tank Jacques Delors Institute, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρίσκονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας.
Τόσο η έλλειψη στέγης όσο και η ενεργειακή φτώχεια, αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από την φιλόδοξη Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, όπως προειδοποίησε ο Freek Spinnewijn, διευθυντής της FEANTSA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων για τους άστεγους.
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το οποίο μπορεί να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει κτίρια και οδικές μεταφορές. Αργότερα μέσα στο έτος, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα υποβάλει επίσης μια αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία ενδέχεται να διευρύνει τα υποχρεωτικά ελάχιστα πρότυπα απόδοσης τόσο στα νέα αλλά όσο και στα υπάρχοντα κτίρια.
Όμως, ενώ η επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών στα κτίρια μπορεί να παρακινήσει τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες για ανακαίνιση, υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους θέρμανσης θα αυξήσει τα επίπεδα ενεργειακής φτώχειας και θα αυξήσει το κόστος για τους ενοικιαστές.
Υπάρχει λοιπόν, ένα χάσμα απόψεων στους κόλπους της ΕΕ, σχετικά με τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές των κτιρίων. Οι κατοικίες δεν είναι μέσα παραγωγής, δεν μπορούν να ρυπαίνουν και να πληρώνουν, όπως οι βιομηχανίες. Είναι τεράστιο το ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους. Τα διάφορα γενναία προγράμματα επιδότησης ανακαινίσεων και ενεργειακών παρεμβάσεων στα κτίρια, δεν μπορούν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας.
Το κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης πρέπει προφανώς να αναβαθμιστεί για μια σειρά λόγων, αλλά πρέπει επίσης να προστατευτούν κυρίως οι πιο αδύναμοι πολίτες και να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο «κύμα» νέο-αστέγων.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων