Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει τη σημασία που έχει η φύση και το περιβάλλον διαβίωσης για τον άνθρωπο. Η διατήρησή του για τις επόμενες γενιές αλλά και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το νούμερο ένα στοίχημα πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Εσχάτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισκέφθηκε την Αμοργό ώστε να ενημερωθεί για την αξιοσημείωτη πρωτοβουλία «Αμοργόραμα». Συμμετείχε στις δράσεις καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών του νησιού.
Το παράδειγμα που έδωσε ο υπουργός αφυπνίζει τη συνείδηση των πολιτών. Παράλληλα, δήλωσε ότι: «Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τον Δήμαρχο Αμοργού στηρίξαμε την αξιέπαινη προσπάθεια των ψαράδων και των δυτών του νησιού να καθαρίσουν θάλασσες και ακτές από τα απορρίμματα. Με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και της συνείδησής μας».
Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, υπογράμμισε επίσης ότι: «Είναι η ώρα της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Επιθυμία μας είναι το γαλάζιο της Αμοργού να μην είναι μόνο απέραντο αλλά και καθαρό. Στηρίζουμε τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι αλιείς του τόπου μας, που παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους και ευχαριστούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρίσκεται κοντά μας για να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία».
Γενικότερα, η ελληνική κυβέρνηση προχωράει άμεσα στη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου στη χώρα.
Η επιτακτική ανάγκη να συγκλίνει ολόκληρη η οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας, με στόχο της αποτροπής της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C, οδηγεί τις εξελίξεις. Ωστόσο, οι τελευταίες επισπεύδονται από την ισχυρή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις νέες γενιές και μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειχνε και δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για τις «πράσινες» πολιτικές.
Έτσι, η βιώσιμη ανάπτυξη προχωράει στη χώρα μας με: το Ελλάδα 2.0 (το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), το οποίο προβλέπει τη «πράσινη οικονομία» και τη δημιουργία του κλιματικού νόμου (όπως προαναφέρθηκε).
Η Ευρώπη, πρόκειται να υιοθετήσει για πρώτη φορά κλιματικό νόμο που αποτελεί τον οδικό χάρτη της μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Επιπλέον, αναμένεται να γίνει η πρώτη ήπειρος με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.
Η Ελλάδα διαγράφει μια αλματώδη πορεία αναφορικά με τη μετάβαση προς ένα παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Ο κ. Σκρέκας, στη πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ανέφερε ότι: Η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και υλοποιείται τόσο μέσα από την επικοινωνιακή στρατηγική μας, όσο και μέσα από πρωτοβουλίες που έχουν πραγματική επίδραση στη ζωή του κόσμου, όπως το Εξοικονομώ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει τώρα ένα νέο πρόγραμμα ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα επιδοτήσουμε δήμους και περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 MW), τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Υπολογίζουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα».
Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί συνετά τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο συγκροτημένος σχεδιασμός αλλά και οι δράσεις που εστιάζουν στην καινοτομία και τη ψηφιακή διακυβέρνηση είναι κρίσιμης σημασίας διότι αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της επιτυχούς εφαρμογής των «πράσινων» πολιτικών.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων