Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, συμμετείχε εσχάτως σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), το οποίο έχει τεθεί υπό διαβούλευση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι: «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και σύμφωνο με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας» και ότι θα σταματήσει το «απαράδεκτο καθεστώς να θάβουμε στη Φυλή κάθε χρόνο, σχεδόν 1,8 εκατ. τόνους απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία».
Πράγματι, η Ελλάδα λειτουργούσε αναποτελεσματικά σε σχέση με την ανακύκλωση και γενικότερα, στη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης, από τους 2,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, 1,7 εκατομμύρια τόνοι οδηγούνται σε ταφή και λιγότερο από το 25% διαλέγεται στην πηγή και ανακτάται.
Πέρα από τη ταφή των απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία, υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας πλήρωνε 80.000 ευρώ ετησίως για τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος είναι η υλοποίηση του μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων το οποίο πρέπει: «να είναι φιλικό στο περιβάλλον, να μην κοστίζει ακριβά στον πολίτη, να λειτουργεί με βάση το νέο Εθνικό Σχεδιασμό, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι: «το 2025 θα φτάσει η ανακύκλωση στο 40%». Το προσεχές διάστημα αναμένεται ότι στο λεκανοπέδιο Αττικής θα τοποθετηθούν χιλιάδες γωνιές ανακύκλωσης, με δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαλογής βιοαποβλήτων, θα λειτουργήσουν Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και θα δημιουργηθούν 4 πάρκα κυκλικής οικονομίας (για τη μετατροπή των αποβλήτων σε χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια) με τις πλέον σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Για τη δυτική Αττική, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι επιβάλλεται να σταματήσει να είναι ο μόνιμος σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου και παράλληλα σημείωσε πως θα προχωρήσει: «η διαβούλευση με όλους τους Δήμους και τους πολίτες, ώστε σύντομα να ξεκινήσει και η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας». Η ελληνική κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής πρόκειται να αναστρέψουν τη κάκιστη εικόνα που παρουσιάζει η χώρας στο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα. Σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 10 έτη, πρόκειται να επιτευχθεί ποσοστό επαναχρησιμοποίησης- ανακύκλωσης 60% και αυτό της ταφής, να μειωθεί στο 10%.
Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν με βάση το πλαίσιο που έχει τεθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει ήδη πετύχει σημαντική μείωση προστίμων για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, το β’ εξάμηνο του έτους 2019 αλλά και το έτος 2020, το πρόστιμο που πληρώνει η Ελλάδα μειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ. Δηλαδή, 23% εντός του διαστήματος των 18 μηνών. Παράλληλα, συνεχίζεται η εξέταση περιπτώσεων προστίμων ώστε να σταματήσει τελείως να υφίσταται αυτή η δραματική για τη χώρα εικόνα και συγκεκριμένα, μέχρι το 2022.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω των συλλογικών και των μόνιμων λύσεων. Φυσικά, κεντρικός στόχος παραμένει η πρόληψη της δημιουργίας των αποβλήτων. Δηλαδή, η παραγωγή λιγότερων αποβλήτων στην Ελλάδα με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (2021-2030). Επομένως, πρόκειται να δημιουργηθούν θετικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι παθογένειες του παρελθόντος παρέμεναν ως είχαν για πολλά συναπτά έτη. Το μεγάλο πολιτικό κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας με αξιοσημείωτο αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην υγεία και εν γένει, στη ζωή των πολιτών. Συνεπώς, η δυσχερής κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας θα αλλάξει άρδην.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων