Οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον εν λόγω τομέα μέχρι το 2030 είναι επιβεβλημένες.
Εσχάτως, η Ελλάδα απαλλάχθηκε από την υποχρέωση καταβολής προστίμων για 10 ακόμη παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Επιπλέον, εντός του 2020 αποκαταστάθηκαν 8 ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων, Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και 2 ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου) σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση των ετήσιων προστίμων.
Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα των αποβλήτων στη χώρα, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και η Γενική Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων προβαίνουν από κοινού σε άμεσες και συντονισμένες ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, δήλωσε ότι:
«Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για τους οποίους η χώρα μας ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να βάλουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση. Με μεθοδικότητα προχωράμε τον σχεδιασμό μας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Πράγματι, η διαχείριση των αποβλήτων είναι σημαντική ώστε να οδηγηθεί η χώρα στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται στις περιβαλλοντικές αξίες. Η Ελλάδα, λειτουργούσε για πολλά χρόνια αναποτελεσματικά σε σχέση με την ανακύκλωση. Επιπροσθέτως, η χώρα πλήρωνε 80.000 ευρώ ετησίως για τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019. Παρά ταύτα, το β’ εξάμηνο του 2019 και το 2020, το πρόστιμο μειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ (23% σε 18 μήνες). Παράλληλα, συνεχίζεται η εξέταση περιπτώσεων προστίμων (υπολείπονται 50 περιπτώσεις, οι 25 θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021 και όσες απομένουν, εντός του 2022).
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται συλλογικές λύσεις για το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και κομβικό ρόλο, κατέχει η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων. Δηλαδή, η παραγωγή λιγότερων αποβλήτων στη χώρα, η οποία αποτελεί σήμερα το κύριο στόχο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (2021-2030).
Το τελευταίο, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε ήδη. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε σχετικά ότι:
«Προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη δραστική μείωση των αποβλήτων στη χώρα μας» και ότι «Η ορθή διαχείριση των προϊόντων και των αποβλήτων τους δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, αλλά πρωτίστως αφορά στην προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Εφαρμόζοντας, στη βάση της εθνικής στρατηγικής μας για τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη της χώρας μας, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να μετατρέψουμε τα απορρίμματα σε αξιοποιήσιμους πόρους, με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Η ελληνική κυβέρνηση, προβαίνει στην επίλυση του χρονίζοντος ακανθώδους ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες του παρελθόντος, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην υγεία και γενικότερα, στη ζωή των πολιτών.
Τέλος, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:
«Η χώρα προχωρά σταδιακά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, με ισχυρή περιβαλλοντική χροιά στη διαχείριση των αποβλήτων, που εκτός από τον περιβαλλοντικό θετικό αντίκτυπο, θα έχει και καλύτερα διοικητικά και οικονομικά αποτελέσματα στη διαχείριση των αποβλήτων μας» και ότι «Το τελευταίο 20μηνο έχουμε προχωρήσει γοργά σε όλους τους τομείς, στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στη δημιουργία υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, με στόχο να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων