Η απολιγνιτοποίηση ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη πράσινη ανάπτυξη και τη πράσινη οικονομία προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η πράσινη οικονομία αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων και των οικονομικών ελλείψεων με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, χωρίς να υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και το οποίο, φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα στο νέο οικονομικό μοντέλο.
Οι υπόλοιποι τρεις πυλώνες αφορούν τη ψηφιακή μετάβαση του κράτους, την απασχόληση- τις δεξιότητες- την κοινωνική συνοχή και τέλος, τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του μετασχηματισμού της οικονομίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, θα διακινηθούν περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρόκειται να μεταμορφώσουν τη χώρα (170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις).
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε συγκεκριμένα ότι:
«Το Εθνικό Σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της Οικονομίας και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και το 37% των πόρων αφορά στην πράσινη μετάβαση. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτηρίων και η εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, ο οδικός άξονας Ε65 στη Θεσσαλία και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ δράσεις που θα γίνουν είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα παραγωγής» και ότι «Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για ένα σχέδιο που αλλάζει άρδην το πρότυπο της εθνικής οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Και γι’ αυτό το σχέδιο ονομάζεται Ελλάδα 2.0».
Μεταξύ άλλων, οι εμβληματικές επενδύσεις που αφορούν τη πράσινη μετάβαση περιλαμβάνουν:
«Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο, ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια), συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά, σιδηρόδρομοι), απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ, προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές, προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων.
Εκτός από τα ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η απολιγνιτοποίηση της χώρας, η οποία αποτελεί κομβικό στόχο για τη προώθηση της αειφόρου αναπτύξεως, συνεχίζεται παρά τις συνέπειες της πανδημίας. Ως εκ τούτου, αποκρυσταλλώνεται η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη πανδημία σε πραγματική ευκαιρία. Επομένως, παραμένοντας η κυβέρνηση πιστή στο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στο άμεσο μέλλον, είναι ξεκάθαρο πως γίνονται γρήγορα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Πάνω σε αυτό, στο 2ο συνέδριο Power & Gas Supply Forum, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωσταντίνος Σκρέκας, υπογράμμισε ότι είναι στρατηγική η απόφαση της κυβέρνησης να συμβάλλει καθοριστικά η Ελλάδα στη προσπάθεια της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, ανέφερε ότι:
«Πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις είναι η βελτίωση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την κοινωνία και την οικονομία».
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων