Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.
Η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου αναμένεται να δώσει το σύνθημα για την έναρξη υλοποίησης των μεγάλων επενδυτικών πλάνων για αποθήκευση ενέργειας, που θεωρούνται κρίσιμα για το ηλεκτρικό σύστημα.
Και αυτό γιατί οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εξασφαλίζουν την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, σε περιβάλλον αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, ακριβώς λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής των πράσινων μονάδων ενέργειας.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής ΓΣ των μετόχων ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γ. Περιστέρης, η εταιρεία που σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ΑΠΕ, προτίθεται να συνεχίσει τις επενδύσεις και να διατηρήσει τα πρωτεία και στη νέα αυτή κατηγορία μονάδων πράσινης ενέργειας.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Περιστέρης, η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης με συνολική ισχύ τα 2000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο υπάρχουν έργα αποθήκευσης τόσο με μπαταρίες όσο και αντλησιοταμίευσης.
Μάλιστα σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ, τα πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και το Αμάρι, δηλαδή τα δύο project αντλησιοταμίευσης, τα οποία έχουν ισχυρό πλεονέκτημα την υψηλή εγχώρια προστιθεμένη αξία.
Τα έργα της αποθήκευσης αποτελούν ένα κομμάτι από το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το οποίο εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να φτάσει η εταιρεία τα 3000MW στην επόμενη πενταετία. Πιο αναλυτικά και ανά τομέα ΑΠΕ η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει:
Στα αιολικά, η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, ωριμάζουν 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.
Στα φωτοβολταϊκά η συνολική ισχύς των πάρκων που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.
Στην αποθήκευση ενέργειας όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 2GW που είναι το μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά.
Στα πλωτά θαλάσσια αιολικά, σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζονται πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Συνολικά η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 7GW εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.
Σε πρώτη φάση, εντός της επόμενης 5ετίας, στόχος της εταιρείας είναι μέσα από το επενδυτικό πλάνο των 2 δις. ευρώ να φτάσει τα 3000MW.
capital
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων