Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στη Τήλο το τρίτο βραβείο RESponsible Island της ΕΕ για το 2020 (χρηματικό ποσό: 100.000 ευρώ). Ουσιαστικά, το εν λόγω βραβείο αποτελεί απτή αναγνώριση των καινοτόμων ενεργειακών λύσεων και της συμβολής του νησιού στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Τονίζεται δε ότι γενικότερα τα νησιά ενδείκνυνται για την ανάπτυξη των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλα ή παραδείγματα πράσινης μετάβασης για τις μικρότερες κοινότητες.
Δυο άλλα νησιά που έχουν βραβευθεί είναι το Ærø της Δανίας και το El Hierro, που ανήκει στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει τα 26 πρώτα νησιά, τα οποία έχουν ξεκινήσει τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας με τη στήριξη της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη πρωτοβουλία «Clean Energy for EU Islands». Επιπροσθέτως, η Σίφνος, η Κρήτη και η Σάμος έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας («Clean Energy for EU Islands»).Περαιτέρω, η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί μέσω της εφαρμογής πρωτοποριακών λύσεων για την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτελεί επίσης ένα διεθνές παράδειγμα πρωτοτυπίας.
Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νησί είναι: «Εργαστήριο δοκιμών για τη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα». Εσχάτως, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διαθέτει το «Πράσινο Δάνειο Αστυπάλαια» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση του νησιού προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία των ελληνικών νησιών αποτελεί ήδη πηγή έμπνευσης και για άλλες μικρές ενεργειακές κοινότητες. Ο μετασχηματισμός των τοπικών ενεργειακών συστημάτων με βάση τις καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν και την ουσία του βραβείου RESponsible Island που κέρδισε η Τήλος. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η συμβολή των νησιών είναι εξαιρετικά σημαντική αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί πλήρως αυτό και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει υπόψη του τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τους κλιματικούς στόχους. Ως εκ τούτου, έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό η αλλαγή του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου με βάση τις αρχές της αειφορίας.
Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel, υπογράμμισε σχετικά ότι: «τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Άλλωστε, η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ξεκάθαρα ότι πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν υψηλό τοπικό ενεργειακό κόστος. Συνεπώς, βασικός στόχος είναι να μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που συμβάλει στη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και στο βιώσιμο τουρισμό.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που επιβάλλεται από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην οικονομία. Τα τελευταία, είναι σαφώς στενά συνυφασμένα με το μεγαλύτερο κίνδυνο του μέλλοντος: τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η βιώσιμη ανάπτυξη εξασφαλίζει επενδύσεις κάθε κατηγορίας, τεχνολογική καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως, τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος διαβίωσης. Συνελόντι ειπείν, καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες μιας οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως προστατεύεται το περιβάλλον διαβίωσης ενώ υπάρχει και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, σύμφωνα με την οντολογία της αειφόρου αναπτύξεως.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων