Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη θάλασσα-Το δυναμικό και το στοίχημα της Ελλάδας

Εσχάτως, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γεώργιος Αλεξάκης, υπογράμμισε ότι: «Η παράκτια ζώνη και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στη Κρήτη».

Η εν λόγω αναφορά έγινε κατά τη πρώτη ημέρα της τετραήμερης διαδικτυακής εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου Blue Deal, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Το θέμα της εκδηλώσης ήταν η ανάπτυξη της γαλάζιας ενέργειας στη Μεσόγειο.

Γενικότερα, οι ΑΠΕ που παράγονται από τη θάλασσα, είναι δυνατό να διαχωριστούν σε αυτές που βρίσκονται πάνω και κάτω από την επιφάνεια αυτής (λχ. υπεράκτια αιολική ενέργεια, κυματική ενέργεια, ενέργεια από παλίρροιες ή ρεύματα, ενέργεια που βασίζεται στις θερμοκρασιακές διαφορές του θαλασσινού νερού, ωσμωτική ενέργεια, θαλάσσια γεωθερμική ενέργεια, θαλάσσια ηλιακή ενέργεια και τα υβριδικά συστήματα απομάστευσης ενέργειας από τη θάλασσα). Συνοπτικά, τα προαναφερθέντα αποδίδονται με τον όρο «γαλάζια ενέργεια».

Ο κ. Αλεξάκης έκανε λόγο για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και προέβη σε παρουσίαση του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Τα ανωτέρω, τοποθετούνται εντός του πλαισίου του εθνικού σχεδίου για την απανθρακοποίηση και τη πράσινη μετάβαση της χώρας, το οποίο προϋποθέτει την ανάγκη για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Στην εκδήλωση αυτή, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς συμμετέχουν εκπρόσωποι από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τουριστικούς και αρχαιολογικούς φορείς, λιμενικούς και τραπεζικούς φορείς, την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία (DG-Mare).

Ως εκ τούτου, είναι δεδομένο ότι η πρόοδος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης κάτι που το έχουν αντιληφθεί πλήρως, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποί της.

Παράλληλα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης της γαλάζιας ενέργειας, οι οποίοι αναμένεται να υπερκεραστούν καθώς η πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ισχυρή σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε, η πράσινη οικονομία αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Για τη πράσινη μετάβαση της χώρας, θα διατεθεί πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καθώς η ΕΕ στρέφεται προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας. Οι χώρες που πρωταγωνιστούν στο τομέα της γαλάζιας ενέργειας είναι κυρίως τα κράτη της βόρειας Ευρώπης (δηλαδή: Μ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία και Γαλλία) και της Βαλτικής. Επίσης, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ανταγωνιστικές. Στη παλιρροιακή και κυματική ενέργεια, χώρες- παραδείγματα είναι: η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ. Στην ενέργεια από παλίρροιες, με τη χρήση παλιρροιακών φραγμάτων, παραδείγματα αποτελούν η Γαλλία και η Νότια Κορέα.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ελκυστική είναι η ανάπτυξη  των ανεμογεννητριών στη θάλασσα. Ειδικά οι πλωτές ανεμογεννήτριες, καθώς η χώρα διαθέτει δυναμικό αέρα στο Αιγαίο Πέλαγος. Μάλιστα, η ένταση και τα χαρακτηριστικά του ανέμου στην Ελλάδα, μοιάζουν με αυτά του ανέμου της βόρειας Ευρώπης (λχ. Νορβηγία, Γερμανία). Οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι προτιμότερες, λόγω των μεγάλων βαθών στο Αιγαίο και επειδή, η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα. Τέλος, η κυματική ενέργεια παρουσιάζει ενδιαφέρον και επιπλέον, η θαλάσσια ηλιακή ενέργεια λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που υπάρχει στη χώρα μας.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ενώ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη μειώθηκε κατά 22% πέρυσι στην ΕΕ, η Σερβία αύξησε την παραγωγή της κατά 4% στον τομέα...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η στρατηγική προσέγγιση της Ελλάδας με τη Κύπρο και το Ισραήλ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη πορεία μέχρι σήμερα. Ένας από τους βασικότερους στόχους των τριμερών...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Οι Έλληνες πολίτες είναι σαφείς ως προς τη σοβαρότητα του θέματος «κλιματική κρίση». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Μια συνοπτική παρουσίαση των σχετικών πράσινων παρεμβάσεων που βελτιώνουν εμπράκτως τη ζωή των πολιτών. Το 37% των πόρων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook