Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έδειξε η ελληνική βιομηχανία μέσα στην πανδημία, πιστοποιώντας ότι είναι καλά θωρακισμένη, αλλά και έτοιμη να εκμεταλλευτεί το «γύρισμα» της οικονομίας όταν τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19 και ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης και δημιουργίας.
Κορυφαίοι όμιλοι της χώρας, όπως Viohalco, Mytiliineos και Τιτάν παρουσίασαν εξαιρετικά –τηρουμένων των αναλογιών και της ευρύτερης κατάστασης– αποτελέσματα το 2020, μια χρονιά δηλαδή όπου η παγκόσμια οικονομία γνώρισε σημαντικότατες αναταράξεις, με πολλά projects να αναβάλλονται και άλλα να τελούν υπό μεγάλη καθυστέρηση.
Έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου όλη την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, των μνημονίων και της χρεοκοπίας της χώρας, οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες είχαν κάνει τις εξαιρετικά δύσκολες προσαρμογές πρωτύτερα, προσαρμοζόμενες στις νέες απαιτήσεις των καιρών.
Η νέα εποχή του ομίλου Viohalco
Ο όμιλος Viohalco εδώ και αρκετά χρόνια έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό του «μνημόνιο» εκσυγχρονισμού και επανατοποθέτησης στην παγκόσμια αγορά, που περιλάμβανε γενικευμένη αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ρήτρα ανάπτυξης. Αιχμή για την εφαρμογή αυτού του μνημονίου μετάβασης στη νέα – παγκοσμιοποιημένη – εποχή, ήταν η δύσκολη απόφαση το 2013 για τη μεταφορά της έδρας της μητρικής στο Βέλγιο, με παράλληλη εισαγωγή στο Euronext των Βρυξελλών και διατήρηση της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε εν μέσω αποκλεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων από τη διεθνή ρευστότητα και στόχο είχε να βοηθήσει τον όμιλο να αποκτήσει πρόσβαση στα τεράστια διεθνή τραπεζικά και επενδυτικά κεφάλαια αλλά και να τοποθετηθεί στο κέντρο των γεγονότων και των εξελίξεων.
Το πλάνο ανασυγκρότησης περιλάμβανε μεταξύ άλλων περικοπές δαπανών, διασυνοριακές συγχωνεύσεις θυγατρικών και γενικότερα ένα ριζικό μετασχηματισμό από έναν οργανισμό με δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες διάρθρωσης και διοίκησης, σε έναν πολυεθνικό όμιλο υψηλών προδιαγραφών, που «χτυπά» πλέον έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το αποτέλεσμα πλέον έχει δικαιώσει το management του ομίλου, καθώς μέσω των δύο κεντρικών θυγατρικών Cenergy Holdings και ElvalHalcor διεκδικεί και παίρνει έργα παγκόσμιου βεληνεκούς, το brand ισχυροποιήθηκε, η πρόσβαση στα διεθνή κεφάλαια έγινε πιο εύκολη, ενώ η μητρική εισήχθη πρόσφατα στους δείκτες Eurostoxx.
Πιστοποιώντας ότι ο όμιλος συνεχίζει σε καλό δρόμο όλα τα τελευταία χρόνια και παρά την έξαρση της πανδημίας το 2020, η Viohalco παρουσίασε το 2020 αύξηση ενοποιημένων κερδών στα 59,5 εκατ. ευρώ έναντι 31,9 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 86%. Την ίδια ώρα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 8,3% στα 3,85 δισ. ευρώ. Γενικότερα ο όμιλος έδειξε ανθεκτικότητα, καθώς η μείωση στον κύκλο εργασιών οφείλεται σε αντίστοιχη πτώση στις τιμές των μετάλλων διεθνώς και των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Viohalco, το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 295 εκατ. ευρώ για το έτος από 303 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το ενοποιημένο EBITDA, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των τιμών μετάλλων, αυξήθηκε κατά 4,7% στα 286 εκατ. ευρώ από 273 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Viohalco κινείται σε διαρκή υψηλά 7ετίας.
MYTILINEOS: Στην καλύτερη φάση της ιστορίας της
Επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην καλύτερη, πιο αναπτυξιακή και πιο εποικοδομητική περίοδο της ιστορίας της, η MYTILINEOS ανακοινώνει διαρκώς νέα deals και ανοίγματα στο χώρο της «πράσινης» ενέργειας, με τη μετοχή να «σφραγίζει» αυτή την πορεία, ευρισκόμενη στα 14,08 ευρώ, ήτοι σε υψηλά σχεδόν 14 ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Νοέμβριο του 2007.
Η MYTILINEOS πέρασε επίσης δια πυρός και σιδήρου στο (όχι μακρινό) παρελθόν, όμως εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης και διεύρυνσης του εκτοπίσματος σε όλα τα επίπεδα. Τα μεγάλα άλματα τα έκανε τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017, όταν και έκανε τη μεγαλύτερη συγχώνευση της δεκαετίας στην αγορά, ενώνοντας τη μητρική με τη ΜΕΤΚΑ. Έκτοτε, η Mytilineos έχει κάνει σημαντικά βήματα μεγέθυνσης, εκσυγχρονισμού και διεθνοποίησης, ενώ με τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί, θα καταστεί ο μεγαλύτερος πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.
Παράλληλα πλέον είναι εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, έχοντας δραστηριότητα σε 29 χώρες, ενώ στη χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερα από 1.200 MW σε λειτουργία.
Την τελευταία διετία έχει στην κορυφή της ατζέντας του την πράσινη μετάβαση, και την υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance), ακολουθώντας την κυρίαρχη διεθνή τάση. Η MYTILINEOS όλα τα τελευταία χρόνια έχει φέρει με έμφαση στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα της εταιρικής διακυβέρνησης, βελτιώνοντας διαρκώς τους σχετικούς δείκτες.
Το management γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι περισσότεροι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, σε όλα τα διεθνή forum και στα roadshows έχουν ως πρώτιστο ζήτημα τους όρους Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ο ελληνικός όμιλος εδώ και μια διετία, από την 1η Ιανουαρίου 2019, εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο.
Την τελευταία 4ετία, η Μυτιληναίος έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση για το μετασχηματισμό της εταιρείας από μια οικογενειακή επιχείρηση σε έναν όμιλο με διεθνή πρότυπα. Και ήδη, το αποτέλεσμα είναι εμφανές σε όλα τα επίπεδα, με τον όμιλο να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα διεθνή στάνταρς.
Πλην των βιομηχανικών έργων, της έλασης αλουμινίου και όλων των ενεργειακών projects, ο όμιλος έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να μπει στα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών της χώρας. Το καλοκαίρι του 2020 η ΜΥΤΙΛ παρέδωσε το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του τμήματος «Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου» μήκους 71 χλμ, ενώ στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη υπέγραψε τη σύμβαση για έργο στο Άκτιο. Ανέλαβε την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής σε μήκος 32 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία.
Επίσης συμμετέχει στην κοινοπραξία Vinci Highways S.A.S – Vinci Concesiones S.A.S – AVAX που είναι μια από τις δύο που διεκδικούν το νέο έργο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, ένα από τα τελευταία μεγάλα οδικά έργα, που αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ. Συνάμα, ο όμιλος είναι μέσα σε πολλούς άλλους διαγωνισμούς κομβικών έργων.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της εταιρείας σε δυσχερείς συνθήκες. Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκε στα 315 εκατ. ευρώ, παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019, ενώ στα 129 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, καταγράφοντας πτώση 11% από τα 145 εκατ. του 2019.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 538 εκατ. ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου). Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,36 ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.
Τιτάν: Προσαρμοστικότητα και υψηλά λειτουργικά κέρδη
Ο όμιλος Τιτάν, που αποτελεί μια από τις παλαιότερες ελληνικές βιομηχανίες, καθώς ιδρύθηκε πριν από 119 χρόνια, το 1902, και πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. το 1912, έχει ταυτιστεί με την ανάπτυξη και την αστικοποίηση της Ελλάδας στο διάβα των ετών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει βγάλει έξι προέδρους του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Αποτελεί τον ορισμό της διεθνοποίησης, καθώς πλέον έχει το 94% των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό, ενώ εκτός συνόρων διαθέτει 11 εργοστάσια τσιμέντου, πάνω από 100 εργοστάσια μπετόν, 45 λατομεία και απασχολεί 5.000 εργαζομένους.
Όπως και η Viohalco, ο όμιλος μετέφερε τη φορολογική έδρα στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας από τα μέσα του 2019 διαπραγμάτευση σε τρία χρηματιστήρια, πρωτογενώς στο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς σε Παρίσι και Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι μια από ελληνικές βιομηχανίες με παγκόσμιο εκτόπισμα και παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, που έδειξε αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα σε μια χρονιά πανδημίας.
Οι συνέπειες της πανδημίας ήταν σαφώς λιγότερο επιβαρυντικές για τον όμιλο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος δεν υπέστη πλήγμα ανάλογο της οικονομικής ύφεσης, μένοντας ενεργός στις περισσότερες αγορές που έχει παρουσία η εταιρεία.
Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ (χώρα που φέρνει το 58,4% των πωλήσεων και το 61,5% των λειτουργικών κερδών) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, η ζήτηση δομικών υλικών στην Ελλάδα ανέκαμψε περαιτέρω, ενώ και η ζήτηση στη ΝΑ Ευρώπη κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, άνοδο είχαν τόσο η Τουρκία, όσο και η Βραζιλία. Αντιθέτως, η αγορά της Αιγύπτου απογοήτευσε.
Το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου διατηρήθηκε σταθερός σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα 1,607 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν αύξηση ύψους 7,1% διαμορφούμενα στα 286,2 εκατ. ευρώ, τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 2010.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν στα 1,5 εκατ. (από 50,9 εκ. το 2019), ως αποτέλεσμα σημαντικών λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων που αφορούν στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα την πλήρη απομείωση υπεραξίας (goodwill) ύψους 46,6 εκατ. και τον αντιλογισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 17,3 εκατ. της Titan Cement Egypt. Χωρίς τις έκτακτες αυτές χρεώσεις, το καθαρό κέρδος μετά φόρων του έτους θα είχε ανέλθει σε 65,4 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: BusinessDaily
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων