Το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε κατά τη προκήρυξη του εν λόγω οικοπέδου από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου επιλύθηκε ταχύτατα, στέλνοντας επίσης σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, συμφώνησαν για την επίλυση του τεχνικού χαρακτήρα ζητήματος που προέκυψε σχετικά με το οικόπεδο EGY-MED-18. Το θέμα ανέκυψε όταν, κατά τη προκήρυξη του οικοπέδου από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, παρατηρήθηκε πως για την οριοθέτηση των ανατολικών ορίων αυτού, λήφθηκε υπόψη η τουρκική άποψη για τα όρια της υφαλοκρηπίδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ).
Εν ολίγοις, το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της υφαλοκρηπίδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από τη Τουρκία, δεν πραγματοποιήθηκε από τη πλευρά της Αιγύπτου και αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Ουσιαστικά, η Αίγυπτος προέβη σε άμεση αλλαγή του ορίου ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να μην εκτείνεται ανατολικότερα από τον 28ο μεσημβρινό, όπου δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και τη Κύπρο. Παράλληλα, η Τουρκία επινόησε μια συμφιλίωση με την Αίγυπτο, όπως είχε πράξει και παρελθόν με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συνεχούς προπαγάνδας, η οποία περιλαμβάνει ψευδείς ειδήσεις.
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για το οικόπεδο EGY-MED-18 ενδυναμώνει περαιτέρω τον άξονα Ισραήλ– Αιγύπτου- Ελλάδος– Κύπρου. Η αυθαίρετη αυτή ερμηνεία της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας εκ μέρους της Άγκυρας, σαφώς δεν έχει ως στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω του Διεθνούς Δικαίου. Αντιθέτως, πρόκειται για μια έμπρακτη προσπάθεια αποδυναμώσεως του άξονα Ισραήλ– Αιγύπτου- Ελλάδος– Κύπρου (σημειώνεται δε ότι εσχάτως η Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στο σημείο πιθανής σύρραξης).
Συνεπώς, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για ένα τεχνικού χαρακτήρα θέματος μεν, το οποίο αν δεν είχε διορθωθεί θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα δε, αποδεικνύει στη πράξη ότι δεν υφίσταται καμία έμμεση αναγνώριση της αυθαίρετης ερμηνείας της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το Ισραήλ έχει ήδη αναπτύξει στενότατες σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και έχει προβεί σε συμφωνίες οριοθετήσεως της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επίσης, όλες οι χώρες του συγκεκριμένου άξονα ειρήνης και σταθερότητας συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο East Med Gas Forum για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα προέβαιναν στην υπογραφή οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας και το ίδιο ισχύει για τη προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Επ’ αυτού σημειώνεται ότι, δεν είναι εύκολη η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου, ακόμη και αν η Τουρκία επικαλέστηκε προσφάτως τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς των δυο χωρών. Το σοβαρότερο πρόβλημα αποτελούν οι στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Mohamed Morsi το 2013. Ως εκ τούτου, παρατηρείται συνεχής επιδείνωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου, κατόπιν της εκλογής του Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi στην Αίγυπτο το 2013.
Αναλόγως, για τις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ σοβαρά ζητήματα αποτελούν κυρίως: η τουρκική θέση περί απελευθερώσεως του τεμένους Al-Aqsa και βεβαίως, το σχέδιο ψηφίσματος που έθεσε η Άγκυρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την ανάκληση της απόφασης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναγνωρίσει μονομερώς για πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων