Η πράσινη οικονομία, η οποία αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) βασίζεται πάνω στις αρχές της αειφορίας. Μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι και η λεγόμενη κυκλική οικονομία.
Η τελευταία, αποτελεί ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης το οποίο περιλαμβάνει: ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών ή/και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους. Όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του πρέπει να διατηρούνται μέσα στην οικονομία με τον κάθε δυνατό τρόπο ώστε να χρησιμοποιηθούν και πάλι, δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία. Ως εκ τούτου, η κυκλική οικονομία διασφαλίζει την αειφορία αλλά και την κλιματική ουδετερότητα (που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2050).
Αυτό, έχει γίνει αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση διότι οδηγεί ήδη τη χώρα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως προωθείται επίσης η τεχνολογική ανάπτυξη, η εξειδικευμένη γνώση, η κατασκευή ενός νέου πλαισίου για τη βιομηχανική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, οι νέες θέσεις εργασίας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων της χώρας, η δημιουργικότητα αλλά και η καινοτομία. Κατά βάση η κυκλική οικονομία εστιάζει στη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, ενώ η ανακύκλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης των αποβλήτων.
Εσχάτως, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αλλά και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ενοποιεί τις διατάξεις της διαχείρισης των αποβλήτων με αυτές της ανακύκλωσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι:
«Στόχος μας είναι η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Το τρίπτυχο της δράσης μας εντοπίζεται στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στην αύξηση της ανακύκλωσης και εντέλει στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή. Σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργούμε το κατάλληλο πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης τροφής και την ελάττωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022.
Επιπροσθέτως, με το σύστημα πληρώνω όσο πετάω, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια το προσωπικό τους οικονομικό όφελος από την προστασία του περιβάλλοντος, με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο. Ατομικά αλλά και συλλογικά, αναλαμβάνουμε ενεργό δράση για έναν πιο ανθρώπινο και ποιοτικότερο τρόπο ζωής σήμερα, δρομολογώντας ταυτόχρονα τις λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του αύριο».
Ουσιαστικά, με το εν λόγω σχέδιο νόμου αντικαθίστανται το δεύτερο μέρος του ν. 4042/2012 αλλά και ο ν. 2939/2001 από έναν νέο ενιαίο νόμο, ο οποίος προάγει την ανακύκλωση ως το κατεξοχήν εργαλείο πολιτικής στη διαχείριση των αποβλήτων (κάτι που σαφώς βρίσκεται σε συμφωνία με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα). Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου είναι: η πρόληψη της δημιουργίας των αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης, η μείωση της υγειονομικής ταφής και η βελτίωση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και την εποπτεία αυτών, από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση δίνει άμεσα τη λύση στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έτσι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι παθογένειες του παρελθόντος, οι οποίες έχουν εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην υγεία και γενικότερα, στη καθημερινή ζωή των πολιτών.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων