«Πράσινη ανάπτυξη» και «Έξυπνες πόλεις» βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού στην Ελλάδα.
Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, η καλύτερη χρήση των φυσικών και οικονομικών πόρων, με μικρότερες συνέπειες στο περιβάλλον, αποτελούν το αντικείμενο των «έξυπνων πόλεων». Ως εκ τούτου, καθίσταται δυνατή η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών ενός κράτους, με βάση τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Εσχάτως, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ισραήλ, συμμετείχαν στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε με θέμα: «Έξυπνες Πόλεις: Έλληνο-Ισραηλινή Συνεργασία Τεχνολογίας και Καινοτομίας: Κοινές εμπειρίες & Κατάρτιση (Smart Cities: Greek-Israeli Technology & Innovations Cooperation: Sharing & Learning)».
Στην εκδήλωση, ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Yossi Amrani, δήλωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και βρίσκονται σε τροχιά συνεχούς βελτίωσης. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο χωρών, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και σε επίπεδο τοπικής διακυβερνήσεως. Έχει γίνει ήδη η απαραίτητη προσέγγιση της ΚΕΔΕ με την Ομοσπονδία Τοπικών Αρχών του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση, έδωσε και δίνει μεγάλη έμφαση στο ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες του δημοσίου τομέα και να δημιουργήσει ψηφιακές υποδομές για τους Έλληνες πολίτες.
Όταν η συζήτηση ήλθε στο θέμα της αναπτύξεως των ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ο κ. Amrani ανέφερε ότι η χώρα οργανώθηκε ψηφιακά κατά τη διάρκεια του lockdown, με συστήματα που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επομένως, υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών στο τομέα της τεχνολογίας.
Πράγματι, το Ισραήλ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα ραγδαίας αναπτύξεως του τομέα της τεχνολογίας παγκοσμίως. Μεταξύ των εννέα ισραηλινών εταιρειών, οι οποίες παρουσίασαν τεχνολογίες για τις έξυπνες πόλεις ήταν οι: GreenQ, η οποία επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση συλλογής αποβλήτων και στα έξυπνα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων (τα τελευταία μπορούν να εγκατασταθούν στους κάδους απορριμμάτων και να μειωθεί η μόλυνση που προκαλείται στο περιβάλλον) και Takadu, η οποία παρέχει λύσεις περιστατικών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας ύδρευσης (στοχεύει στη διαχείριση των περιστατικών στη βιομηχανία νερού, η υπηρεσία βασίζεται σε cloud και τα προγράμματα ανιχνεύουν, αναλύουν και διαχειρίζονται περιστατικά του δικτύου, λχ. διαρροές ή τη κατάσταση ποιότητας νερού).
Αυτές οι εξελίξεις, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με το στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, δήλωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός σχετικά με το νερό βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες: στην εξοικονόμηση του νερού, στο περιορισμό των διαρροών στο δίκτυο του πόσιμου και του αρδευτικού νερού και τέλος, στην επαναχρησιμοποίηση του νερού. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει προγράμματα για την ορθή χρήση του νερού, άνω των 500 εκατομμυρίων (εξοικονόμηση νερού μέσω των νοικοκυριών και χρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης λημμάτων).
Τέλος, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι έχει προταθεί παράλληλα ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου παρακολούθησης τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων υδάτων. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Ελλάδα εξελίσσεται τεχνολογικά και μαθαίνει από τις προηγμένες χώρες στο τομέα της τεχνολογίας, όπως είναι το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, προχωράει με γοργά βήματα προς τη προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και υλοποιεί τους στόχους που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων