Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Τα τέσσερα σενάρια για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Η LUKOIL πραγματοποίησε σύνταξη τεσσάρων σεναρίων σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, στα πλαίσια της ανάπτυξης  στρατηγικής για το κλίμα. Ο Vagit Alekperov, συνιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας, το ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη στις 10 Μαρτίου.

Το σενάριο της Ανάπτυξης:

Προϋποθέτει ότι οι χώρες θα προσηλωθούν στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επέβαλλε τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας (ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από αυτήν τη συμφωνία πριν από τρία χρόνια και ο Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο του 2021 τις επανέφερε).

Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφεται στην παρουσίαση της LUKOIL, η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου, που είναι περίπου 105 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πραγματοποιείται το 2035 και η θερμοκρασία του πλανήτη από το 2020 έως το 2050 αυξάνεται κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου. “Αυτό το σενάριο φαίνεται το πιο ρεαλιστικό σήμερα, αλλά δεν επιτρέπει την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού”, σημείωσε ο Alekperov. Στο τέλος του 2020, η ζήτηση για πετρέλαιο ανήλθε σε περίπου 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το σενάριο «Ισορροπία»:  

Βασίζεται στην υπόθεση της επιταχυνόμενης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και στις λεγόμενες αρνητικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. «Θεωρούμε ότι αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό μεταξύ των σεναρίων. Η «Ισορροπία» προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από 1,5 σε 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ παρέχει μια ισορροπία μεταξύ της επίτευξης των κλιματικών στόχων και της διαθεσιμότητας ενέργειας», δήλωσε ο Alekperov.

Προβλέπει ενεργή περιβαλλοντική των κυβερνήσεων, αιχμή ζήτησης του πετρελαίου το 2030 (100 εκατ. bpd) και αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου.

Το σενάριο «2 βαθμών Κελσίου»:

Βρίσκεται μεταξύ «Ανάπτυξης» και «Ισορροπίας». Η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου (περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια), εμφανίζεται το 2030. Η διαφορά με τα δύο πρώτα είναι πως το σενάριο ανάπτυξης προβλέπει (μετά το αντίστοιχο peak) ζήτηση 100 εκατ. Bpd μέχρι το 2050, ενώ της ισορροπίας 80 εκατ. Bpd. Το ενδιάμεσο σενάριο των «2 βαθμών Κελσίου», προβλέπει ζήτηση μετά το peak 90 εκατ. Bpd έως το 2050.

Ο «μετασχηματισμός» είναι ένα πιο ριζοσπαστικό σενάριο,

το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 30 χρόνια και προβλέπει τις πιο σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια ενέργεια και τη βιομηχανία, καθώς και την  επιταχυνόμενη αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Εάν γίνει πραγματικότητα, η μέγιστη ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι επίσης περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2025 και στη συνέχεια θα μειωθεί κατά το ήμισυ έως το 2050, σε 50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στην περίπτωση των σεναρίων «μετασχηματισμός» και «Ισορροπία», το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στις πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων θα αυξηθεί από 2% το 2019 σε 92% το 2050 (στο σενάριο «Ανάπτυξη» θα αυξηθεί έως 61% και άνω του 83% στο σενάριο «2 βαθμοί Κελσίου»).

“Όλα τα σενάρια προϋποθέτουν σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ανακυκλωμένου πλαστικού, καθώς και τον επιταχυνόμενο εξηλεκτρισμό των μεταφορών”, σημείωσε ο Alekperov.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει προστεθεί στον κόσμο κατά μέσο όρο 150 GW δυναμικότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τουλάχιστον διπλάσιος  στο σενάριο «2 βαθμοί Κελσίου» και τετραπλάσιος σε αυτό του «Μετασχηματισμού»», πρόσθεσε.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ Κατεπείγουσα η ανάγκη επιλογής νέων κορυφαίων στελεχών στην ΑΚΤΩΡ, ποια ονόματα συζητούνται. Σενάρια για συνεργασίες κορυφαίων εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Πριν καν...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 6% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook