Η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους στο τομέα της πράσινης ενέργειας για δυο λόγους: πρώτον, ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της ελληνικής κυβέρνησης έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για αυτές και δεύτερον, είναι η ιδανική χώρα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της ελληνικής αγοράς ενέργειας (ξεκινώντας από τη ΔΕΗ που έχει αφήσει πίσω της τις οικονομικές δυσκολίες που την ταλάνιζαν για πολλά έτη και διαγράφει ήδη μια «πράσινη» πορεία) ακολουθούν τη γενικότερη τάση και σαφώς, επικεντρώνονται στις επενδύσεις που αφορούν τη πράσινη ενέργεια και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Επί παραδείγματι, είναι ιδιαίτερα ελκυστική η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στη θάλασσα. Ειδικότερα δε οι πλωτές ανεμογεννήτριες, διότι η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό αέρα και μεγάλα βάθη στο Αιγαίο αλλά και επειδή είναι μια σεισμογενής χώρα. Μάλιστα, η ένταση και τα χαρακτηριστικά του ανέμου στην Ελλάδα, μοιάζουν με αυτά του ανέμου της βόρειας Ευρώπης (λχ. Νορβηγία, Γερμανία).
Επιπροσθέτως, παρουσιάζει ενδιαφέρον η θαλάσσια ηλιακή ενέργεια (λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που υπάρχει στη χώρα μας) αλλά και η κυματική ενέργεια. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας με τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια και την ενημέρωση των νεότερων γενεών. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Εορτάζουμε αλλά και προβληματιζόμαστε και προτείνουμε. Με το υλικό που ανακοινώνουμε σήμερα: πρώτον κωδικοποιούμε 6 + 1 άξονες πολιτικής για την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο νέος σχεδιασμός για το 2030, η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά και οι διαγωνισμοί, το αδειοδοτικό πλαίσιο, οι διασυνδέσεις, οι επενδύσεις για αποθήκευση και θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι μικρές ανεμογεννήτριες.
Δεύτερον, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε με νούμερα την σημερινή κατάσταση των βεβαιώσεων παραγωγού για αιολικά πάρκα και γενικότερα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος της βεβαίωσης παραγωγού και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα υπό ανάπτυξη έργα» και ότι «Έχουμε ισχυρούς λόγους να εορτάζουμε: η αιολική ενέργεια είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία. Συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και τα πετυχαίνει αυτά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις: δεν εκπέμπει ρύπους, δεν θίγει την υγεία, δεν προκαλεί βλάβες στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στη γεωργία, είναι γενικά συμβατή με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός».
Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει τεράστια προσπάθεια ώστε να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές ΑΠΕ αποδοτικά. Αυτές είναι: η ενέργεια από υδατοπτώσεις, η ενέργεια από βιομάζα με όλους τους τρόπους αξιοποίησής (λχ. καύση ή παραγωγή βιοαερίου) και η αβαθής γεωθερμία. Ουσιαστικά, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων καθώς η ΕΕ στρέφεται προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα στο τομέα της αειφορίας. Η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και αυτό έχει καταστεί πλήρως αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της.
Επομένως, η Ελλάδα διανύει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία προς την αειφορία. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) είναι δομημένο πάνω στη λογική που περιγράφεται ανωτέρω. Έτσι, οδηγείται η χώρα στο νέο πράσινο οικονομικό μοντέλο καθώς ένας εκ των τεσσάρων πυλώνων του Ελλάδα 2.0 είναι η πράσινη οικονομία.