Η χώρα έχει προβεί σε σημαντικά βήματα στον εν λόγω τομέα και κατ’ επέκταση, στη σύσφιξη των σχέσεών της με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Julie Fishman Rayman, στο άρθρο που δημοσιεύεται στην American Jewish Committee, αναφέρεται στη μεγάλη πρόοδο της σύγχρονης Ελλάδας στο τομέα της ενεργειακής διπλωματίας . Υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή διπλωματία έχει αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα, η οποία γιορτάζει τα 200 έτη από την ελληνική επανάσταση. Οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδος, του Ισραήλ και της Κύπρου αποδίδουν καρπούς μεταξύ άλλων στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στο στρατιωτικό τομέα, στο τομέα των πληροφοριών, στο τομέα της τεχνολογίας και στο τομέα της ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το σημαντικότατο έργο του αγωγού EastMed, εσχάτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ συμφώνησαν να επισπεύσουν τις εργασίες σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών, μέσω του υποβρύχιου καλωδίου EuroAsia Interconnector. Η μεγαλύτερη ανεξαρτησία των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ενεργειακής διπλωματίας. Η τελευταία, είναι ο καταλύτης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη περιοχή. Κομβικής σημασίας γεγονός ήταν η ανακάλυψη των αποθεμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα οποία ελέγχονται από δυτικές δυνάμεις. Η άνθιση των τριμερών και των διμερών σχημάτων, η οποία ξεκίνησε και ενδυναμώθηκε μέσω της ενεργειακής διπλωματίας, έχει εξελιχθεί πια στη σημαντική αυτή στρατηγική συνεργασία που περιγράφει η Julie Fishman Rayman.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, η ενεργειακή διπλωματία δημιουργεί παράλληλα το απαραίτητο υπόβαθρο για τη μετάβαση των εν λόγω κρατών προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, με χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου (αγωγός EastMed).
Ακόμη, η ενεργειακή διπλωματία επιταχύνει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στο τομέα της ενέργειας, για τη προώθηση της πράσινης μεταβάσεως, η οποία βρίσκεται σε συμφωνία με τους παγκόσμιους στόχους που έχουν τεθεί για το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, το καλώδιο EuroAsia Interconnector μπορεί να μεταφέρει ενέργεια που παράγεται από διάφορες πηγές. Η διασύνδεση του δικτύου ενέργειας του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό σχηματίζει μια διαφορετική γέφυρα προς τη δύση, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι, επιταχύνεται και η πρόοδος των τριών προαναφερθέντων χωρών.
Το Ισραήλ έχει ήδη δεσμευτεί να αντλήσει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής του ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια, μέχρι το 2030. Περαιτέρω, ενισχύει με τα κέρδη από το φυσικό αέριο τη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα ανωτέρω, ενισχύονται σημαντικά από την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τη πράσινη μετάβαση της Ελλάδας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η χώρα θα σταματήσει να εξαρτάται από τον άνθρακα μέχρι το τέλος της θητείας του.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ προχώρησε άμεσα στην επανένταξη της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Το Αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Eastern Mediterranean Partnership Act (περιλαμβάνεται η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και τη Κύπρο, επισημαίνεται η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και προωθούνται οι βασικοί στόχοι σχετικά με την ενέργεια, το κλίμα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία).
Στο γεωπολιτικό σύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο χαρακτηρίζονταν ανέκαθεν από ταραχές, οι δημοκρατίες της περιοχής απέδειξαν ότι κερδίζουν πολλά από την ενίσχυση των δεσμών φιλίας τους. Επομένως, τα κράτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και άλλες περιφερειακές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, επωφελούνται από τη στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσεται εντός του East Med Gas Forum, η οποία ξεκίνησε και ενδυναμώθηκε μέσω της ενεργειακής διπλωματίας.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων