Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ενισχύεται η συνεργασία της Ελλάδας με τις Σκανδιναβικές χώρες για τη πράσινη μετάβαση και τη κλιματική διπλωματία

Οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό παράδειγμα παγκοσμίως σχετικά με την επιτυχή εφαρμογή των στόχων της αειφόρου αναπτύξεως.

Τα κράτη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους ένα παγκόσμιο σοβαρότατο πρόβλημα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, απαιτείται εμβάθυνση της συνεργασίας τους και περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κλιματικής διπλωματίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη προσέγγιση των κλιματικών στόχων και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, μετά τη πανδημία. Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα συνιστά τη κοινή βάση, το απαραίτητο δηλαδή πλαίσιο που διέπει την παγκόσμια δράση για το κλίμα, πάνω στο οποίο οι χώρες χτίζουν τη συνεργασία τους.

Ειδικότερα όμως, οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν το κατεξοχήν παράδειγμα προς μίμηση, αναφορικά με τη πράσινη μετάβαση και την επιτυχή υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης αναπτύξεως. Εσχάτως, υπενθυμίζεται πως η Δανία εξασφάλισε ευρεία πολιτική υποστήριξη για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κατασκευαστικό της έργο στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Γενικότερα, η ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους διαρθρώνεται και το στρατηγικό της πλάνο για τη πράσινη ανάπτυξη. Οι συγκεκριμένοι πυλώνες παρουσιάστηκαν στο 6ο Ελληνο-Σουηδικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, από τον επικεφαλής σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος, Γεώργιο Κρεμλή.

Βασικούς στόχους αποτελούν η σταδιακή μείωση του λιγνίτη μέχρι το 2028 και η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% μέχρι το 2050. Ακόμη, είναι σημαντική η αποτελεσματική ανακύκλωση με στόχο την επαναχρησιμοποίηση, ώστε να μειωθεί το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα σημαντικά κόστη αλλά και για να βελτιωθεί το εξωτερικό ισοζύγιο. Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης κατέχει κεντρικό ρόλο στο στρατηγικό πλάνο και επιπλέον, ο κ. Κρεμλής ζήτησε τη στήριξη της Σουηδίας στη κλιματική διπλωματία. Ουσιαστικά, το βασικότερο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν πως «Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία δεν αποτελεί μόνο μία περιβαλλοντική ανάγκη που επιβάλλεται από την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη μας. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το νέο μοντέλο που επιβάλλεται από τα νέα δεδομένα στην οικονομία και την καταναλωτική συμπεριφορά. Εξασφαλίζει επενδύσεις, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και προστασία του περιβάλλοντος. Ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και των καταναλωτών χωρίς να δεσμεύει τις επόμενες γενιές».

Η πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα, Charlotte Sammelin, αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας μέσω των επενδύσεων και της τεχνογνωσίας.

Επιπροσθέτως, μίλησε για συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, ενώ τόνισε ότι η Σουηδία βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό για το περιβάλλον και τη πράσινη ανάπτυξη. Η πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ράνια Πατσιοπούλου, υπογράμμισε επίσης ότι η πράσινη μετάβαση είναι εξαιρετικά σημαντική και επισήμανε πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Σουηδίας μπορούν να ανθίσουν πάνω στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με το Πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Frode Overland Andersen. Είχαν συζητήσει για θέματα σε σχέση με την αειφορία (λχ. την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων). Όπως και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα της πράσινης ενέργειας και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζει η Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Andersen είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον των νορβηγικών εταιρειών να πραγματοποιήσουν πράσινες επενδύσεις στη χώρα και η συζήτηση είχε επεκταθεί στη συνεργασία των δυο χωρών στους τομείς της τεχνολογίας, οι οποίοι επιταχύνουν τη πράσινη μετάβαση και την υλοποίηση των στόχων της αειφόρου αναπτύξεως.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η μακροπρόθεσμη ανισορροπία ζήτησης και διαθέσιμων πόρων δημιουργεί την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων εντός του στρατηγικού σχεδιασμού. Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη οδηγούν σε...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η πανδημία επέφερε σημαντική στροφή των καταναλωτικών συνηθειών προς τις αγορές μέσω διαδικτύου. Επιπρόσθετα η σταδιακή ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην Αν.Μεσόγειο...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

H κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή της εξέτασε και ενέκρινε το κείμενο της εναρμονισμένης συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τις ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων που ανοίγονται και για τη χώρα μας από...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 7% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook