ΛΟΝΔΙΝΟ (Reuters) – Μια αργή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία απειλεί να καθυστερήσει την πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης έως το 2025, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τρίτη.
Στο κεντρικό του σενάριο, ένα εμβόλιο και θεραπευτική αγωγή θα μπορούσε να σημάνει ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει το 2021 και η ζήτηση ενέργειας ανακάμπτει έως το 2023, δήλωσε ο οργανισμός, ο οποίος συμβουλεύει τις δυτικές κυβερνήσεις για την ενεργειακή πολιτική, στο ετήσιό του World Energy Outlook.
Ωστόσο, σε ένα «σενάριο καθυστέρησης ανάκαμψης», το χρονοδιάγραμμα ωθείται πίσω δύο χρόνια, είπε.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΔΟΕ προβλέπει ότι «μια βαθύτερη βραχυπρόθεσμη ύφεση διαβρώνει το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας, η υψηλή ανεργία εξαντλεί το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι χρεοκοπίες και οι διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές σημαίνουν ότι ορισμένα φυσικά περιουσιακά στοιχεία γίνονται επίσης μη παραγωγικά».
Ο ΔΟΕ με έδρα το Παρίσι βλέπει την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση να μειώνεται κατά 5% το 2020, τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 7% και τις ενεργειακές επενδύσεις κατά 18%.
Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να μειωθεί κατά 8% και η χρήση άνθρακα κατά 7%, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σημειώσουν μικρή αύξηση.
Συνολικά, ο ενεργειακός παρατηρητής είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει εάν η πανδημία είχε λειτουργήσει ως κίνητρο ή μια οπισθοδρόμηση στις κυβερνήσεις και την ενεργειακή βιομηχανία καθώς επιδιώκουν να κάνουν τη βιομηχανία πιο βιώσιμη.
Ο επικεφαλής του ΔΟΕ Fatih Birol είπε στο Reuters ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υστερούν: «Είμαστε μακριά από την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων με τις υπάρχουσες πολιτικές σε όλο τον κόσμο»
«Η εποχή της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα τελειώσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά ελλείψει μεγάλης αλλαγής στις κυβερνητικές πολιτικές, δεν βλέπω ένα σαφές σημάδι αιχμής. Μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα επαναφέρει σύντομα τη ζήτηση πετρελαίου στα επίπεδα πριν από την κρίση», είπε σε συνέντευξή του.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2020 θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι παραγωγοί πετρελαίου δεν είναι βέβαιοι πώς να εκτιμήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις που οδηγούν σε αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης, προκαλώντας μελλοντική αστάθεια της αγοράς, προειδοποίησε ο ΔΟΕ.
Στο κεντρικό του σενάριο, ο ΔΟΕ προβλέπει ότι «οι ανοδικές επενδύσεις θα αυξηθούν από το χαμηλό σημείο το 2020, υποστηριζόμενη από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι έως το 2030. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτή η επένδυση θα έρθει εγκαίρως και, αν προέλθει, από πού θα προέλθει.»