Η Ρουμανία έχει τη μεγαλύτερη έκταση παρθένων δασών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα δάση αυτά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδών ζώων και φυτών, συμπεριλαμβανομένων σαρκοβόρων που έχουν εκλείψει από τη Δυτική Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό, αλλά πολλά από τα αρχέγονα δάση απειλούνται τώρα από την παράνομη υλοτομία.
Η χώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκές σύστημα φύλαξης και αξιολόγησης των δασών, ενώ οι κυρώσεις για όσους πιάνονται να κλέβουν είναι μέτριες. Η WWF Romania ζητά ριζικές αλλαγές στην προστασία των δασών και τη μέτρηση ξυλείας για τη μείωση της παράνομης υλοτομίας. Επίσης δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τις διαδικασίες παράβασης επειδή οι ρουμανικές αρχές δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να σταματήσουν την παράνομη συγκομιδή ξύλου, επιτρέποντας έτσι την εισαγωγή παράνομων κομμένων κορμών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με την Εθνική απογραφή δασών (IFN), 38 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τα δάση της Ρουμανίας. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής αναφέρει ότι ο όγκος που εκμεταλλεύονται οι δασικοί φορείς είναι μικρότερος από 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι ακέραιοι δασικοί βιότοποι στα Καρπάθια Όρη στην βόρεια Ρουμανία είναι ένας από τους τελευταίους προμαχώνες των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη. Η Ρουμανία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας δεν εξαφανίστηκαν ποτέ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τις διαδικασίες επί παραβάσει επειδή η Ρουμανία δεν έλαβε επαρκή μέτρα για τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 – ενός δικτύου τόπων για την προστασία ειδών και οικοτόπων ευρωπαϊκής σημασίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ρουμανία μέχρι στιγμής δεν έχει ορίσει ειδικές περιοχές διατήρησης και δεν έχει θέσει γενικά και συστηματικά λεπτομερείς στόχους και μέτρα διατήρησης για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Επιπλέον, ορισμένοι προστατευόμενοι δασικοί βιότοποι έχουν χαθεί ακομα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, κατά παράβαση των οδηγιών για τους οικοτόπους και τα πτηνά, σημείωσε η εκτελεστική αρχή της ΕΕ.
Έχοντας αυτό υπόψη, υπάρχει ελπίδα ότι σύντομα θα γίνουν διαθέσιμα ακριβέστερα δεδομένα για τα δάση στη Ρουμανία, καθώς και ακριβείς πληροφορίες για την υλοτόμηση, νόμιμες ή άλλες.
Πηγή: euractiv.com