Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Γιατί το αδιέξοδο στον OPEC τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών πετρελαίου και βενζίνης

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, η αγεφύρωτη διαφωνία μεταξύ των διεθνών παραγωγών πετρελαίου εξανέμισε τις ελπίδες για μια συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής τους το τρέχον έτος – γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης καθώς η ευρύτερη επανεκκίνηση των οικονομιών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ταξιδιών.

Μετά από δύο ημέρες ατέρμονων συζητήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που απαρτίζουν το σχήμα του OPEC+ ακύρωσαν τη συνεδρίαση που ήταν να λάβει χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς μάλιστα να ορίσουν νέα ημερομηνία, αναβάλλοντας ουσιαστικά την προγραμματισμένη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Δύο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σημαίνει πως οι αναμενόμενες αυξήσεις στην παραγωγή του καρτέλ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Η τιμή του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,5% την Δευτέρα μετά την κυκλοφορία της είδησης για την ακύρωση της συνάντησης του OPEC+, ξεπερνώντας τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχει καταγράψει άνοδο άνω του 5% από τη διαφωνία της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και σήμερα. Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου Brent του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άνοδο 1,3% την Δευτέρα και άνω του 4% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αιτία της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ήταν η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγική τους ικανότητας, να συναινέσουν στην συμφωνηθείσα πρόταση του OPEC+, καθώς εκτός από την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, προβλέπει επίσης την παράταση των υπόλοιπων περικοπών έως τα τέλη του 2022.

Ενώ, όμως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους χωρίς όρους, η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τη προωθούμενη πρόταση, επισημαίνει ότι η παράταση των περιορισμών στην παραγωγή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

Η προτεινόμενη αύξηση της παραγωγής είχε στόχο αφενός να περιορίσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου να εξασφαλίσει χρόνο στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ώστε να αξιολογήσουν εάν η ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού σε χώρες όπως η Ινδία κινδυνεύει να πλήξει εκ νέου τη ζήτηση και να οδηγήσει σε νέα lockdowns.

Η άνοδος των τιμών

Εν τω μεταξύ, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 60% από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 50%.

Με άλλα λόγια, οι τιμές του πετρελαίου, που πέρυσι καταβαραθρώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μέχρι τον Μάρτιο κατάφεραν να καλύψουν όχι μόνο το σύνολο των περσινών απωλειών αλλά και να αναρριχηθούν περίπου 20% υψηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες περιόρισαν την παραγωγή τους κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές, ενώ έκτοτε αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους προσαρμοζόμενοι στην εξέλιξη της ζήτησης. Επί του παρόντος διοχετεύουν στην αγορά περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου λιγότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Στις αρχές Ιουνίου, δε, ο OPEC+ συμφώνησε να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις της παραγωγής του, κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα.

Όμως, παρά τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ανά τον κόσμο, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεχίζουν να κάνουν πολύ προσεκτικά βήματα όσον αφορά την αύξηση της προσφοράς τους, μετά το πάθημα της περασμένης άνοιξης όταν τα πλεονάζοντα αποθέματα οδήγησαν προσωρινά την τιμή σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν ο πόλεμος τιμών που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2020 μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας – ακριβώς την περίοδο που η ζήτηση για ταξίδια άρχισε να μειώνεται ελέω πανδημίας.

Τα αποθέματα εκτοξεύθηκαν καθώς δεν υπήρχαν αγοραστές, ενώ η τιμή ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έπεσε κάτω από το μηδέν, τον Απρίλιο του 2020.

Τότε, ο OPEC και οι σύμμαχοί του, που όλοι μαζί απαρτίζουν τον OPEC+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω της “καταιγίδας”, κάτι που κατάφεραν, αν και σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας τα εν λόγω αποθέματα δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.

 

capital

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 45% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 πλησιάζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερων...

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώνονται κατά -1,97% στα 74,68 δολάρια το...

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το πετρέλαιο, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία και κλείνοντας σε υψηλό δύο και πλέον ετών, με...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ανάκαμψη της αγοράς των δεξαμενόπλοιων προεξοφλούν οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, καθώς στρέφονται μαζικά στα ναυπηγεία για παραγγελία νέου τονάζ. Είναι ενδεικτικό ότι από...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 2% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook