Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σημαντικά το μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα ως βασική προϋπόθεση της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο και για τη περαιτέρω ανάδειξη του κλάδου στη κεφαλαιαγορά και στους επενδυτές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωσταντίνος Σκρέκας, κήρυξε την έναρξη της εβδομάδας ενέργειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι:
«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας, που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς και με βιώσιμο, αειφόρο τρόπο, εάν δεν έχει προετοιμάσει κατάλληλα τον ενεργειακό της κλάδο» και ότι «Η περιβαλλοντική φιλοδοξία της Κυβέρνησής μας έχει αποδειχθεί με την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Για να γίνει αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα συνεκτικό στρατηγικό πλάνο επενδύσεων που αφορά στην προσδοκία και την απόφασή μας να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και να παράγουμε πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, οι ενεργειακές εταιρείες θα έχουν φυσικά σημαίνοντα ρόλο. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει εάν οι ενεργειακές εταιρείες δεν προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις. Και ήδη αυτό φαίνεται όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ η οποία ανακτά ταχύτατα το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την αρμόδια επιτροπή η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στη Δυτική Μακεδονία, με την επωνυμία Ηλιακό Βέλος, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι τελικά θα πετύχουμε τους στόχους και πάνω από όλα ότι ο ενεργειακός κλάδος θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστούμε ένα σοβαρό και ώριμο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μετά από την ολοκλήρωση της σύζευξης Ελλάδας- Ιταλίας, τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, γεγονός που θα συνεισφέρει στο να έχουμε ανεμπόδιστη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σε όφελος του καταναλωτή».
Ουσιαστικά, ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται μεταξύ των ηγετών των χωρών που θεωρούν ότι οι επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα μπορούσαν να ωθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ως εκ τούτου, ένας εκ των τεσσάρων πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», είναι η πράσινη οικονομία που προϋποθέτει το μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας.
Επιπροσθέτως, καθώς ο κόσμος ανοίγει σταδιακά ξανά μετά το τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αλλά και σαφώς στη χώρας μας, θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις. Έτσι, θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης ή μιας νέας πορείας. Πράγματι, η Ελλάδα προχωράει με γοργούς ρυθμούς και τα βήματα που κάνει βρίσκονται σε συμφωνία με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε σχέση με την αειφορία. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής της ελληνικής κυβερνήσεως για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα η απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη είναι ενδεικτική της ισχυρής πολιτικής βούλησης που υπάρχει. Παράλληλα, δημιουργείται η κουλτούρα αλληλεγγύης πάνω στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική βούληση, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων