Η εφαρμογή των διαδικτυακών πρακτικών (λχ. η μετάδοση της εικόνας, η τηλεδιάσκεψη, η κοινωνική δικτύωση που επιτρέπουν οι διάφορες πλατφόρμες του διαδικτύου) συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος παγκοσμίως. Αρχικά, ο περιορισμός των περιττών μετακινήσεων είχε ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. To παγκόσμιο δίκτυο των κέντρων δεδομένων, προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στις πρωτόγνωρες συνθήκες αλλά και στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία. Ως εκ τούτου, το ανθρακικό αποτύπωμα του δικτύου των κέντρων δεδομένων (που συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων σε ενέργεια) δεν υπέστη κάποια σημαντική μεταβολή (το 2019 οι απαιτήσεις σε ενέργεια έμειναν σταθερές σε σχέση με το 2010). Την ίδια στιγμή, ο όγκος δεδομένων του διαδικτύου δωδεκαπλασιάστηκε.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Citi, Keith Tuffley, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναμένεται να τοποθετηθούν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στη πράσινη ενέργεια και στη ψηφιακή επανάσταση. Πάνω στο θέμα, δήλωσε ότι:
«Ζούμε αλλαγές ανάλογες με αυτές που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διανύουμε μια δεκαετία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Ο λόγος είναι πως υπάρχει η κλιματική αλλαγή, για την οποία συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια, όμως πλέον τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις αλλαγές για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενεργειακή μετάβαση, πράσινη ενέργεια και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επόμενη μέρα.
Για την Ελλάδα προβλέπω έκρηξη επενδύσεων στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, της τεχνολογίας και του βιώσιμου τουρισμού. Ωστόσο, αυτές θα έρθουν εφόσον γίνουν επιθετικές μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα να τονίσω πως το κόστος των μη αλλαγών είναι τεράστιο. Η Μεσόγειος και μαζί της η Ελλάδα θα δουν έντονες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή για αυτό και είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στον βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα, στη ναυτιλία που πρέπει να καταναλώνει στο εξής πράσινα καύσιμα, όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν».
Η ελληνική κυβέρνηση, αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησε έναν αγώνα για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Σε χρόνο μηδέν, δημιουργήθηκαν για τους πολίτες οι απαραίτητες διαδικτυακές υπηρεσίες εξυπηρέτησής τους. Παράλληλα με την οργάνωση του κράτους, υποστηρίχθηκε ψηφιακά η έξοδος της χώρας μας από τη πανδημία (αυτό αφορά τόσο την επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού των πολιτών αλλά και τη δωρεάν διάθεση των self-tests). Επίσης, ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της ελληνικής κυβέρνησης προσελκύει σημαντικά κεφάλαια για στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της τεχνολογίας και του βιώσιμου τουρισμού.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι:
«Έχουμε σαφή στόχευση να κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη, μια χώρα που βασίζεται στις δυνάμεις των ανθρώπων της για να προχωρήσει μπροστά. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχουμε δρομολογήσει, έχει ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή την δημιουργία νέου πλούτου για όλους με φιλικό περιβαλλοντικό τρόπο που θα ενισχύει γρήγορα την κοινωνία και θα φροντίζει παράλληλα για τις επόμενες γενιές, δηλαδή την αειφορία. Παράλληλη προτεραιότητα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ήδη οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους και οι επιχειρήσεις στη δουλειά τους. Και έρχονται πολλά ακόμη».[3]
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση και δημιουργεί γερές βάσεις για τη πράσινη μετάβαση της χώρας, προωθώντας ταχύτατα και τη ψηφιακή μετάβαση. Τα data centers αποτελούν το μέσο που θα πραγματοποιηθεί αυτή η ταχεία και ασφαλής μετάβαση προς ένα καλύτερο μέλλον, κτισμένο πάνω στις αρχές της αειφορίας.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων