Εσχάτως, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, υπογράμμισε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι η Πράσινη Συμφωνία έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας και εξήρε την αλματώδη πρόοδο που διαγράφει η Ελλάδα στο τομέα της αειφορίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γι’ αυτές», ότι «Η Ελλάδα παρουσιάζει εκπληκτικές ευκαιρίες- είναι σίγουρη επένδυση» και ότι «Η περίοδος μετάβασης από ορυκτά καύσιμα σε ΑΠΕ θα είναι πολύ σύντομη και θα υπάρξει βεβαίως οικονομική βοήθεια κατά τη μετάβαση αυτή».
Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε ότι: «Έχουμε σχεδιάσει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δράσεις και αποφάσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι συμμέτοχος στο Ευρωπαϊκό Όραμα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της διείσδυσης σε ΑΠΕ» και ότι «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 25-30%. Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτήν την πολιτική και το έχουμε κάνει γνωστό και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρέπει να έχουμε ένα καινοτόμο κύμα έργων ύψους 2 δισ. ευρώ. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Θα υποκαταστήσουμε το λιγνίτη με φυσικό αέριο, φροντίζοντας ωστόσο για την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας».
Η απολιγνιτοποίηση, η οποία έχει ανακοινωθεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, αποτελεί ίσως τη πιο άμεση προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από το λιγνίτη είναι ασύμφορη οικονομικά, βλάπτει σοβαρότατα το περιβάλλον και επηρεάζει σημαντικότατα τη καθημερινή ζωή των πολιτών στην Ελλάδα.
Αυτό συμβαίνει γιατί πρώτον, εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όταν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από το λιγνίτη (για κάθε MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το λιγνίτη εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 1,2-1,4 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ).
Δεύτερον, σε οικονομικό επίπεδο, κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κοστίζει 35-40 ευρώ και η ΔΕΗ εκπέμπει 1,2-1,4 τόνους (συνυπολογίζεται ότι χρειάζονται 40-45 ευρώ για το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, άρα η ΔΕΗ για κάθε λιγνιτική MWh διαθέτει κόστος που προσεγγίζει τα 100 ευρώ, τη στιγμή που η χονδρεμπορική τιμή αγοράς στην Ελλάδα είναι περίπου 60-65 ευρώ).
Επιπλέον, αναφορικά με τη ΔΕΗ, είναι σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός ότι οι επιδόσεις της εταιρείας έχουν εξαιρετικά θετικό αλλά και πράσινο πρόσημο. Όλες οι λιγνιτικές τις μονάδες αναμένεται να αποσυρθούν μέχρι το 2023, εκτός από μια μονάδα που πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο το 2025 (Πτολεμαΐδα 5).
Τα ανωτέρω, συνδυάζονται με: τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας (35% μέχρι το 2040), με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (450 εκατομμύρια ευρώ), με το φιλόδοξο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τα «πράσινα νησιά», με τη περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα μικρότερα νησιά, με την αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος (600.000 δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων μέχρι το 2030), με τις αλλαγές στα κριτήρια ενεργειακής αναβάθμισης (πρόγραμμα «εξοικονομώ»), με την αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου, με τις αναδασώσεις (224 εκατομμύρια ευρώ), με τη διαχείριση των αποβλήτων (περιλαμβάνει τη προώθηση της ανακύκλωσης), με την επίλυση του χρόνιου μεγάλου προβλήματος των δασικών χαρτών, με το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και τέλος, με τη δημιουργία του πρώτου κλιματικού νόμου στη χώρα (κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα).
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων