Η γεωγραφική θέση των πόλεων που βρίσκονται εγγύτερα στη θάλασσα προσδίδει αυτομάτως ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα στις περιοχές αυτές καθώς αναδεικνύονται σε εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα. Ωστόσο, σήμερα οι παράκτιες πόλεις απειλούνται από τη κλιματική κρίση με άμεσο αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας (λχ. Μούμπαι, Μαϊάμι, Ντάκα, Βενετία).
Αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα όπως: μόλυνση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με θαλασσινό νερό, καταστροφή των στρατηγικής σημασίας υποδομών (λχ. λιμάνια, αεροδρόμια) και μετανάστευση που συνδέεται αποκλειστικά με τη κλιματική αλλαγή. Μέχρι το 2050 η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη αναφορικά με το εύρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Περαιτέρω όμως, η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) υπογραμμίζει ότι: «Το επίπεδο της θάλασσας εξακολουθεί να ανεβαίνει, οι πλημμύρες είναι ολοένα και συχνότερες και πιο έντονες, η υπερθέρμανση αυξάνει την οξύτητα των ωκεανών και κάνει τους καύσωνες πιο έντονους», ότι «πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις» και ότι είναι «Ένας κίνδυνος για τις κοινωνίες και την παγκόσμια οικονομία εν γένει».
Σαφώς, τα ανωτέρω επηρεάζουν και τη χώρα μας η οποία διαθέτει παραθαλάσσια αστικά κέντρα. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση έχει εντάξει στη στρατηγική της την πράσινη οικονομία που αποτελεί μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης και βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (του Ελλάδα 2.0). Παράλληλα, δημιουργεί το πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας και αναθεωρεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Επομένως, συντεταγμένα η χώρα μας πρωτοστατεί στις εξελίξεις και θέλει να αποτελέσει διεθνές πρότυπο στο τομέα της αειφορίας και της πολιτικής που σχετίζεται με το κλίμα.
Εσχάτως, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώθηκε σχετικά με τη πορεία υλοποίησης της ολοκληρωμένης ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη (έκτασης 176 στρεμμάτων). Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι η αναβάθμιση της ΔΕΘ: «θα αναμορφώσει ριζικά την εικόνα της πόλης, η οποία θα αποκτήσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αλλά και έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον, επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S). Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλει εξαιρετικά στην υλοποίηση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων του υπουργείου. Οι τελευταίοι, βρίσκονται εντός του πλαισίου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και περιλαμβάνουν λύσεις για τη καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και των συστημάτων ενέργειας αλλά και τη προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι: «στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, τη διαχείριση της ενέργειας και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Για να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους, οι συνεργασίες και η διασύνδεση του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό καθώς και με την επιστημονική κοινότητα και την καινοτόμα νεολαία, είναι μείζονος σημασίας».
Οι βιώσιμες, έξυπνες πόλεις, βασίζονται στη χρήση καινοτόμων εφαρμογών και έξυπνων τεχνολογιών ειδικότερα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μέσω της διαχείρισης των καταστροφών η ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει: τη προώθηση της κλιματικής ουδετερότητας στις αστικές περιοχές, την αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων και των ψηφιακών πλατφορμών για το πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και τέλος, την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αλλά και του αστικού δημόσιου χώρου.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων