Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έκθεση BP: Η παγκόσμια αιολική και ηλιακή εγκατεστημένη ισχύς σημείωσε αύξηση-ρεκόρ το 2020

Η ετήσια έκθεση της BP αποκαλύπτει την έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την περίοδο της  πανδημίας που συνέπεσε με τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Η παγκόσμια αιολική και ηλιακή εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ πέρυσι, ενώ η βιομηχανία πετρελαίου κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων στον ενεργειακό τομέα οδήγησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 6% το προηγούμενο έτος. Την μεγαλύτερη  πτώση από το 1945, σύμφωνα με την BP.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η περσινή μείωση θα  πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

“Ναι, ήταν οι μεγαλύτερες πτώσεις που παρατηρήθηκαν εδώ και 75 χρόνια”, δήλωσε ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος της BP. «Αλλά συνέβησαν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πανδημίας και της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης στην μεταπολεμική ιστορία. Η πρόκληση είναι να μειωθούν οι εκπομπές χωρίς να προκληθούν τεράστιες διαταραχές και ζημιές στην καθημερινή ζωή και στην οικονομική δραστηριότητα. ”

Η προειδοποίηση αυτή, αντηχεί μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον περασμένο μήνα, η οποία προέβλεπε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, μια αύξηση-ρεκόρ και θα ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022.

Η ετήσια έκθεση της BP, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1952, θεωρείται σημαντική επιρροή γενικά στη βιομηχανία ενέργειας και βοηθά στην λήψη των στρατηγικών αποφάσεων της εταιρείας. Πέρυσι, η BP εκπόνησε ένα σχέδιο για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ εντός της επόμενης δεκαετίας, στην πορεία υλοποίησης του στόχου των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός επιδιώκει να “ανακαλύψει ξανά” τον εαυτό του με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050

Ο Bernard Looney, διευθύνων σύμβουλος της BP, δήλωσε: «Ναι, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες εταιρείες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται περισσότερο είναι να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες το μέγεθος και την τεχνογνωσία τους, ώστε να ‘’αποσυνδέσουμε’’ και να ‘’ξανά-συνδέσουμε’’ από την αρχή το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα επόμενα 30 χρόνια.»

Η τελευταία έκθεση της BP διαπίστωσε ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο μειώθηκε κατά 4,5% το 2020, που οφείλεται κυρίως σε πτώση της ζήτησης αργού κατά 9,7%, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων μεταφοράς, ή μόλις πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ο Dale είπε ότι η κατάρρευση της ζήτησης του πετρελαίου ήταν «πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είδαμε τα τελευταία χρόνια και φυσικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας.»

Εν τω μεταξύ, η «αδιάκοπη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολικούς, ηλιακούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς ήταν «σχετικά άθικτη», δήλωσε ο Dale.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς  αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 238GW το 2020, περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ανανεώσιμη ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ αυτής της παγκόσμιας αύξησης.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η παρέμβαση που πραγματοποίησε προ ημερών ο Λευκός Οίκος προς τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, ζητώντας τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου δεν...

Environmental Social Governance

Συνεχίζοντας τη διαχρονική επικοινωνία οικονομικών και μη-οικονομικών επιδόσεων, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, μοιράζεται και αυτή την Έκθεση, η οποία εστιάζει στις δραστηριότητες του Τιτάνα στην...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν χθες να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ώστε να κατεβάσουν τις τιμές, που έχουν σκαρφαλώσει...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά των περιορισμών και των μέτρων που επέβαλε η πανδημία του Covid -19. Στη διάρκεια αυτού του 15μηνου ανατράπηκαν συνήθειες και...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook